Nema više džabe ni na Fejsbuku: Algoritam FB “ubija” vidljivost i lajkove

Dodajte komentar

“Fejsbuk je besplatan i uvijek će biti”! Ovu premisu čuveni Mark Zakerberg je ponovio više puta. Ipak, svjedoci smo da osim toga što imamo mogućnost da besplatno napravimo profil na ovoj društvenoj mreži, sve ostalo se plaća. I to ne malo.

Da je Fejsbuk mašinerija za pravljenje para najbolje govori činjenica da vam praktično lajkovi i komentari na stranici ili grupi više ništa ne znače jer je algoritam tako napravljen da će vašu objavu moći da vidi tek desetak ljudi. Naravno, ukoliko želite da vaša objava ima bolju vidljivost jednostavno sa vaše bankovne kartice uplatite određeni iznos i riješili ste problem. Plaćanje nije jeftino, pa za jednu objavu treba izdvojtii minumum dva eura. Za online medije, koji dnevno na Fejsbuku objave po 50 tekstova to bi značilo 3.000 eura da izdvoje Fejsbuku na mjesečnom nivou.

Da su lajkovi i komentari manje relevantni, te je sponzorisanje tekstova da bi bili vidljivi uzelo maha, saglasana je i direktorica kompanije DigitalBee mr Jasna Pejović.

“Takozvani “organic reach”, odnosno broj korisnika koji vidi vašu objavu za koju nijeste platili reklamu pada iz godine u godinu. Neke analize i statistike pokazuju da je od 2015 godine sa 5.4% spao na svega 1.2% u 2018. Ovo znači da od 1.000 pratilaca vaše poslovne stranice prosječno samo 12 vidi vašu neplaćenu objavu”, objasnila je Pejović.

Sa druge strane Fejsbuk je pooštrio i politiku privatnosti. Objave za koje oni smatraju da krše određenu politiku privatnosti automatski se povlače. Korisniku se ostavlja pravo žalbe ali objava ostaje nevidljiva do konačne odluke.

Pejović

“Fejsbuk se od osnivanja suočavao sa pitanjima i optužbama vezano za nedovoljnu zaštitu privatnosti, te je i radio na unaprijedjivanju zaštite privatnosti klijenata prije svega edukacijom korisnika kako da sami ispravno odluče koje podatke i objave prikazivati i kome, a koje pak sakriti. Početkom 2018 Facebook je prvi put javno objavio načela privatnosti, te pokrenuo objavu obrazovnih videozapisa kako bi pomogao korisnicima da kontrolišu ko ima pristup njihovim informacijama, a sve u sklopu priprema za početak primjene strogog zakona EU o zaštiti podataka.(tzv.GDPR)”, ističe Pejović.

Gotovo istovremeno je otkriveno da je Facebook bez saglasnosti korisnika analizirao njihove podatke, koji su potom korišćeni u svrhe političke propagande.

“Ovaj veliki skandal je uzrokovao negativan publicitet, ali i direktnu posljedicu u padu vrijednosti akcija Facebook-a od čak 18% – 100 milijardi dolara. Kao odgovor na ovaj skandal, uslijedilo je javno izvinjenje Zakerberga, a potom u aprilu 2018, implementacija pooštrenih mjera za zaštitu privatnosti”, kazala je Pejović.

Upravo ove mjere, prema prvobitnom planu, bile su namijenjene samo zemljama Evropske Unije, kao rezultat pomenutog skandala, ali su kasnije primjenjene u svim zemljama, prenosi Standard.co.me

“Smatram da je ovo pozitivna promjena i da će korisnicima ovih društvenih mreža omogućiti da imaju bolju kontrolu nad svojim podacima. Korisnici mogu obrisati podatke koje su dijelili, uključujući objave i upise u pretragama. Takodje korisnici mogu da skinu podatke koje su podijelili sa Facebook-om, uključujući fotografije, kontakte i objave”, kazala je ona.

Prema njenim riječima Fejsbuk je potvrdio da počinje sa sprovođenjem testova koji imaju za cilj da utrde da li korisnici žele da se ukinu lajkovi, odnosno da drugi ne mogu da vide ko vam je lajkovao objavu, dotografiju, video…

“Ukoliko se trenutna ideja implementira, broj lajkova neke objave bi bio vidljiv samo onome ko je objavio status, dok bi ostali vidjeli dio lajkova zajedničkih prijatelja. Ideja iza ove inovacije je kako navode briga za klijente društvenih mreža. Instagram, čiji je Fejsbuk vlasnik od 2012 godine, je prije nekoliko mjeseci krenuo sa implementacijom ove opcije i ona se već intezivno testira „uživo“ na objavama korisnika. Zvanična objava Fejsbuka povodom početka ukidanja vidljivosti broja lajkova na Instagramu je: “Želimo da se vaši prijatelji fokusiraju na slike i snimke koje dijelite, a ne na to koliko lajkova imate. Zato trenutno testiramo verziju koja će sakriti broj ukupnih lajkova na slikama i pregleda na snimcima”, zaključila je Pejović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *