Države sa Balkana ponovo u trci za Volkswagenovu fabriku

Dodajte komentar

Srbija, Hrvatska, Bugarska i Rumunija ponovo su se našle u bici za investiciju vrijednu više od milijarde eura, koliko njemački proizvođač automobila Volkswagen planira da u svoju novu fabriku.

Riječ je o fabrici koju su Nijemci namjeravali da izgrade u Turskoj, no odluku o tome stopirali su zbog turske vojne ofenzive u Siriji, , prenosi Večernji list.

Volkswagen je namjeravao u Turskoj da izgradi novu fabriku u blizini Izmira, a vrijednost te investicije procijenjena je na 1,3 milijarde eura.

Njemački automobilski div planira u novoj fabrici da proizvodi 300.000 vozila godišnje i zaposliti 4000 ljudi. Fabrika u Turskoj je trebala je pa počne s proizvodnjom Passata i Škoda Superb 2022. Volkswagen proizvodnju tih marki želi da izmjesti iz Njemačke, odnosno Češke, kako bi u tamošnjim pogonima proizvodio automobile na električni pogon.

Čim je Volkswagen objavio da odlaže svoju odluku o investiciji u Turskoj, Srbija, Rumunija i Bugarska počele su da lobiraju da Nijemci donesu novu odluku o lokaciji fabrike . Tako su Bugari obznanili da su spremni povda povećaju ećati iznos subvencije s prvobitnih 135 miliona eura na 260 milipna eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *