Dolar oslabio prema euru zbog očekivanja da FED još jednom snizi kamatne stope

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima američki dolar je prošle nedjelje oslabio prema euru jer se očekuje da će Fed zbog slabosti ekonomije, u novembru, već treći put ove godine, smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle nedjelje 0,5 odsto, na 98,30 bodova.

Pri tome je kurs eura prema dolaru porastao 0,5 odsto, na 1,1040 dolara.

No, dolar je ojačao u odnosu na japansku valutu, i to za 1,3 odsto, pa je njegova cena dostigla 108,30 jena.

Japanski jen, valuta-utočište u koju investitori sklanjaju kapital u nestabilnim vremenima na ekonomskom i političkom planu, oslabio je zbog jačanja sklonosti ulagača prema riziku nakon što su SAD i Kina postigli parcijalni trgovinski sporazum.

U petak je predsjednik SAD-a, Donald Tramp, objavio da je sa zamjenikom predsjednika kineske vlade Liu Heom dogovorio prvu fazu trgovinskog sporazuma koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.

Američka valuta je oslabila u odnosu na euro jer se zbog naznaka usporavanja rasta američke ekonomije očekuje da će centralna banka već ovoga mjeseca dodatno smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već treći put ove godine.

Pojedini analitičari smatraju da bi, osim u novembru, Fed mogao smanjiti kamate još jednom do kraja godine, ukupno četiri puta u ovoj godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *