Kostićeve kiparske firme preuzimaju slovenačku Hetu za 230 miliona

Dodajte komentar

Tri kiparske kompanije najavile su slovenačkoj Agenciji za zaštitu konkurentnosti (AVK) preuzimanje slovenačke Hete Asset Resolution i njenih ćerki kompanija TCK i TCV, objavljeno je na web stranicama AVK-a.

Prema neslužbenim informacijama Financa, riječ je o firmama povezanim s Midragom Kostićem, jednim od najvećih srpskih preduzetnika, koje su se u procesu prodaje pokazale najboljim ponuđačem za Hetu.

Osim slovenačkog, Kostić će morati da dobije pristanak i agencija za zaštitu konkurencije u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Ako ga dobije, Hetu će preuzeti preko kiparskih firmi Ermaged Limited, Mormont Limited i Wirfil Limited.

Želio je da kupi i Abanku

Četiri kandidata nadmetala se za kupovinu slovenačke Hete, prenosi Poslovni dnevnik. Uz Kostića, koji je ponudio najviše, to su norveški B2, švedski DDM i češki APS, prenosi Poslovni dnevnik.

Kostić je, prema neslužbenim informacijama ljubljanskog lista, za Hetu, koji ima oko 550 miliona eura potraživanja i oko 100 miliona eura vrijedne nekretnine, ponudio od 220 do 230 miliona eura.

Kostić preko MK Group u Sloveniji već ima hotel Kempinski Palace u Portorožu.

Preko hotela Palace Portorož je 53-postotni vlastnik Aerodroma Portorož, a preko AIK banke ima 91 odsto Gorenjske banke.

Takođe je želio da kupi i Abanku koju je na kraju preuzeo fond Apollo.

Osim toga, Kostić je zainteresovan za kupovinu 41,7% udjela u Savi, koja je od 2016. u vlasništvu finansijskog fonda York, izvijestio je Siol.net krajem 2018.

Sava preko Sava Turizma ima hotele na Bledu, Terme 3000, lječilišta u Radencima, Terme Ptuj, Terme Banovci i Hotele Bernardin.

Osim Yorka najveći vlasnik Save je slovenačka država, koja preko SDH i Kada ima u vlasništvu 45 odsto dionica.

Fondovi prisutni u regionu

Kostićevi konkurenti za kupovinu Hete, “loše banke” nastale od ostataka posrnule Hypo Alpe Adria grupe, bili su norveški B2 i švedski DDM, fondovi specijalizovani za kupovinu loših kredita, koji su već prisutni u Sloveniji.

DDM je prije dvije godine kupio potraživanja NLB-a od fizičkih osoba vrijedna 100 miliona eura, a lani 246 miliona eura težak paket potraživanja Abanke prema problematičnim kompanijama u regionu.

B2, koji je bio jedan od prvih igrača na tržištu potraživanja u Sloveniji, kupio je, između ostalog, potraživanja Unicredit banke za 168 miliona eura. Oba fonda su prošle godine udružila snage kako bi kupili hrvatsku podružnicu Hete, koju su platili oko 160 miliona eura.

Češki APS fond, koji je otkupio brojna loša potraživanja od klijenata NLB-a na Balkanu, zajedno s Appolom kupio je i velik dio Hete u Srbiji.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *