Makedonija u potrazi za trećim mobilnim operaterom

Dodajte komentar

Makedonski ministar za informaciono društvo i upravu Damgan Mančevski prisustvovao je konferenciji ITU Telecom koja se održava u Budimpešti, gdje je promovisao uslove koje nudi Sjeverna Makedonija za ulazak trećeg mobilnog operatera.

U okviru službenog posjeta, delegacija koju je predvodio Mančevski, a čiji je suorganizator Ministarstvo informatike i uprave, osigurala je više bilateralnih susreta sa višim predstavnicima Telenor-a, Orange-a, AT&T-a, kao i sa Doren Bohdan Martin, direktorkom Telekomunikacionog razvojnog biroa ITU-a i Hulin Zhao, generalnim sekretarom ITU-a.

Poslovnu klimu u Sjevernoj Makedoniji i mogućnosti koje pruža stranim investitorima ministar Mančevski predstavio je na tribini kojoj su prisustvovali predstavnici nekoliko operatora širom Evrope, kao i velikih banaka i regulatornih tijela.

U Makedoniji usluge mobilne telefonije nude četiri kompanije od kojih su dvije dominantne: Makedonski telekom i A1 (bivši VIP), a na tržiištu su prisutni i Lycamobile i Robi.

Makedonski telekom prema podacima za 2018. godinu ima udio od 52,13 posto, A1 posjeduje 47,31 posto, dok druga dva operatera imaju simbolične udjele.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *