Nastavljen trend pada kamatnih stopa kod hrvatskih banaka

Dodajte komentar

Kamatne stope banaka u Hrvatskoj ovog ljeta su nastavile da padaju, pa se tako prosječna kamatna stopa na novoodobrene stambene kredite približila 3 posto, što je znatno smanjenje u odnosu na kraj prošle godine, pokazuje novo izdanje publikacije HUB Pregled.

Krajem 2018. prosječna kamatna stopa na stambene kredite iznosila je 3,6 posto u kunama i 3,4 posto uz valutnu klauzulu, navodi se u analizi Hrvatskog udruženja banaka (HUB) “Do kada se pad kamatnih stopa može nastaviti?”, objavljenoj u utorak.

Zadnje međunarodno poređenje prema metodologiji Evropske centralne banke, raspoloživo za mjesec jun, pokazuje da je hrvatski prosjek od 3,2 posto bio približno jednak kao u Češkoj i Litvaniji (3,1 posto) i malo veći nego u Sloveniji (2,9 posto). Veće kamatne stope na stambene kredite imale su Bugarska, Mađarska i Latvija, a niže, osim Slovenije, Češke i Litve, Estonija i Slovačka, stoji u analizi HUB-a.

Kada je riječ o kreditima stanovništvu za ostale namjene, kažu iz HUB-a, s prosječnom kamatnom stopom od 6,3 posto u julu naspram 6,6 posto, koliko je prosjek u kunama iznosio krajem 2018., te 5,1 posto uz valutnu klauzulu, Hrvatska je uz Sloveniju (6 posto) pozicionirana kao zemlja s najpovoljnijim kreditnim uslovima za ovu vrstu kredita među zemljama “Nove Evrope”.

Iz HUB-a objašnjavaju da se nastavak trenda pada kamatnih stopa na kredite jednim dijelom može objasniti padom kamatnih stopa na depozite.

“Premda su ove kamatne stope ranije bile veoma niske, u toku ove godine pronađen je dodatni prostor smanjenja za oko 0,2 postotna boda kod depozita stanovništva. Sličan prostor kod depozita kompanija ranije je iscrpljen zbog brže konvergencije ovih kamatnih stopa prema nuli”, kažu iz HUB-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *