Viacom i CBS najavljuju spajanje u medijsku mega kompaniju

Dodajte komentar

Medijski divovi CBS i Viacom najavili su spajanje poslovanja kako bi se prilagodili promjenjivim zahtjevima klijenata i uspješnije konkurirali Netflixu i ostalim medijskim kompanijama.

Nova kompanija imaće 28 milijardi dolara prihoda i obuhvatiće brandove poput MTV-ja, Comedy Centrala i Paramount Picturesa.

Odluka o spajanju vremenski se poklopila sa sve žešćom konkurencijom u sektoru u kojem danas dominiraju Netflix i Disney-Fox, primjećuje BBC.

ViacomCBS kontrolisat će holding kompanija National Amusements čiji su vlasnici miljarder Sumner Redstone i njegova ćerka Shari. Redstone je prije 14 godina odvojio Viacom od CBS-a u želi da bolje iskoristi njegov potencijal, budući da je u to vrijeme Viacom za razliku od CBS-a bilježio rast gledanosti.

Predsjednik i izvršni direktor ViacomCBS-a biće sadašnji izvršni direktor Viacoma Bob Bakish a privremeni izvršni direktor CBS-a Joe Ianniello biće imenovan predsjednikom uprave i šefom CBS-a.

U Viacomu i CBS-u očekuju da će spajanjem uštedjeti oko 500 miliona dolara.

Osim u matičnom SAD-u, nova će kompanija biti zastupljena, između ostalog, i u Velikoj Britaniji, Argentini i Australiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *