ECB će testirati pet hrvatskih banaka zbog kandidature Hrvatske za članstvo u eurozoni

Dodajte komentar

Europska centralna banka (ECB) najavila je da će zbog kandidature Hrvatske za članstvo u eurozoni proveriti otpornost pet hrvatskih banaka na moguće nepovoljne uslove poslovanja.

Testu će biti podvrgnute Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste & Steiermaerkische Bank, OTP banka Hrvatska i Hrvatska poštanska banka.

Očekuje se da će rezultati provjere biti objavljeni u maju iduće godine, navode u ECB-u.

Hrvatska je početkom jula zemljama članicama evrozone, predsjedniku Evropske centralne banke, Mariju Dragiju, predsjedniku eurogrupe, Mariju Centenu, Danskoj i institucijama Evropske unije uputila službeno pismo namjere o ulasku u Evropski kursni mehanizam (ERM-2).

Time je učinjen prvi formalni korak prema učestvovanju u tom mehanizmu, koje prethodi uvođenju eura.

Učestvovanje u ERM-2 traje najmanje dvije godine a o kandidaturi odlučuju zemlje članice eurozone i Evropska centralna banka.

Ukupni depoziti banaka u Hrvatskoj veći od 290 milijardi kuna

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvataju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su da rastu i na mjesečnom i na godišnjem nivou premašivši na kraju juna 290 milijardi kuna, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

U odnosu na maj ti depoziti su veći za 2,2 milijarde kuna ili 0,8 odsto, dok su u odnosu na kraj juna 2018. godine veći za gotovo 14,3 milijarde kuna ili 5,2 odsto. Kao i u maju, rast na mjesečnom i na godišnjem nivou isključivo je rezultat rasta depozitnog novca koji predstavlja novčana sredstva na transakcionim računima (tekućim i žiro-računima) te obveze banaka po izdatim kunskim instrumentima plaćanja. On je dostigao istorijsku najvišu nominalnu vrijednost veću od 96,4 milijarde kuna, čineći 33 odsto ukupnih depozita.

Samo na mjesečnom nivou depozitni novac veći je za 2,3 milijarde kuna ili 2,4 odsto, dok je u odnosu na stanje na kraju juna 2018. godine porast iznosio 14,6 milijardi kuna. Tako je nastavljen snažan rast po dvocifrenim stopama koji uz manja odstupanja traje od početka 2015. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *