Trgovinski rat SAD i Kine uslovio najoštriji pad azijskih berzi u proteklih devet mjeseci

Dodajte komentar

Azijski indeksi imali su najoštriji dnevni pad za proteklih devet meseci zbog obnovljenih kinesko-američkih trgovinskih napetosti. Juan je potonuo na najniži nivo tokom više od decenije. Investitori su sigurno utočište pronašle u jenu, obveznicama i zlatu.

MSCI Asia Pacific Index je potonuo 2,2 odsto na nivoe najniže još od januara. Kineski bluechip indeks CSI300 je pao 1 procenat, dok je korejski Kospi potonuo 2,1 odsto, na najniži nivo od decembra 2016. godine.

Tržišta su uzdrmale najnovije pretnje carinama na robni uvoz iz Kine, pa su ulagači potražili utočište za kapital u japanskom jenu, koji je u takvom okruženju ojačao na najviše nivoe u pet nedelja prema dolaru i najviši nivo tokom dve i po godine prema funti.

Američki predsednik izjavio je da će 1. septembra uvesti 10 odsto carine na robni uvoz iz Kine vredan 300 milijardi dolara, a nakon što su se američki pregovarači vratili sa trgovinskih pregovora iz Šangaja i izvestili da napredak nije postignut. Tramp je ustvrdio da Kina nije ispunila obećanja koja je dala u ranijim pregovorima.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *