GFF razvija tržište energetske efikasnosti u Crnoj Gori kroz kredit od 1.500.000 eura odobren Alter Modusu

Dodajte komentar
  • Investicija za poboljšanje pristupa kreditiranju energetske efikasnosti (EE) preduzetnicima u Crnoj Gori
  •  Očekivana godišnja ušteda primarne energije približno 5.800 MWh i smanjenje emisije CO2 procjenjuje se na 1.8000 metričkih tona

Green for Growth Fund (GGF) odobrio je dugoročni kredit od EUR 1.500.000 Mikrokreditnoj finansijskoj instituciji Alter Modus. Ova transakcija dalje širi i diversifikuje teritoriju i opseg djelovanja fonda kroz finansiranje rastućeg tržišta energetske efikasnosti u Crnoj Gori. Nova investicija će podržati ovu mikrokreditnu finansijsku instituciju u daljem širenju kreditiranja energetske efikasnosti na odgovoran način.

Alter Modus je vodeća mikrokreditna finansijska institucija u Crnoj Gori, koja servisira preko 21.000 klijenata kroz mrežu od 18 poslovnica koje pokrivaju sve regije u zemlji. Novi kredit će omogućiti Alter Modusu da nastavi sa kreditiranjem svojih postojećih klijenata u cilju smanjenja emisije i potrošnje energije u stambenim i poslovnim jedinicama, uglavnom kroz poboljšanje termičkih svojstava zgrada kroz krovnu i zidnu izolaciju i zamjenu prozora i vrata. Pored odobrenog kredita, GGF će pružiti Alter Modusu tehničku pomoć u cilju podizanja stručnosti institucije u dijelu kreditiranja mjera energetske efikasnosti.

Olaf Zymelka, predsjednik GGF-a, izjavio je: „GGF je zadovoljan što širi partnerstvo sa Alter Modusom, kao institucijom koja je snažno posvećena obezbjeđivanju zelenih finansija kojim se postiže pozitivan društveni i ekološki uticaj. Nakon što su sredstva prvog finansiranja od strane GGF-a, u iznosu od oko EUR 3.100.000 dobro iskorištena, vjerujemo u dalji uspjeh sa ovom drugom investicijom.“

Ana Kentera, izvršni direktor Alter Modusa, izjavila je: „Iz godine u godinu u Crnoj Gori raste potencijal za ulaganje u projekte energetske efikasnosti. Kroz osvješćivanje javnosti o benefitima mjera smanjenja emisije i potrošnje energije, nadamo se da će se u Crnoj Gori razviti ovaj sektor. Na ovaj način, afirmišemo našu poziciju društveno odgovorne institucije koja prepoznaje važnost energetske efikasnosti u podizanju kvaliteta života u Crnoj Gori.“

O GGF-u

Green for Growth Fund pomaže smanjenje potrošnje energije i prevenciju emisije CO2.  Ovaj cilj postiže obezbjeđivanjem finansija biznisima i domaćinstvima na tržištima 19 zemalja Jugositočne Evrope uključujući Tursku, susjednih regija – Istoka i Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Koristeći mješovitu strukturu finansiranja u saradnji sa lokalnim partnerskim institucijama, GGF podiže svijest i sprovodi aktivnosti zelenih finansija. Fond kombinuje svoju finansijsku ponudu sa prilagođenom tehničkom pomoći koja pomaže izgradnju kapaciteta što dovodi mjere energetske efikasnosti, obnovljivu energiju i bolje upravljanje izvorima u glavne tokove. Pored toga, upravljanjem ekološkim i društvenim rizikom koje su u vezi sa investicijama fonda, GGF uspostavlja standarde za svoje partnere i podržava ih da ojačaju sopstvene sisteme društvenog i ekološkog upravljanja, u skladu sa zahtjevima.

GGF je osnovan u decembru 2009. godine kao javno privatno partnerstvo od strane Njemačke razvojne banke (KfW) i Evropske investicione banke (EIB), uz finansijsku pomoć Evropske komisije, Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Austrijske razvojne banke (OeEB). Sve veću bazu investitora fonda čine donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i institucionalni privatni investitori, uključujući Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), Holandsku razvojnu banku FMO i Njemačku etičku banku GLS. Finance in Motion GmbH savjetuje GGF, dok MACS Management & Consulting Services GmbH, iz Frankfurta na Majni ima ulogu tehničkog savjetnika.

Za više informacija posjetite www.ggf.lu i pratite nas na Twitter-u @GreenGrowthFund

O ALTER MODUSU

MFI Alter Modus DOO je najveća mikrokreditna finansijska institucija u Crnoj Gori, specijalizovana za kreditiranje preduzetnika sa ciljem investiranja u razvoj njihovih biznisa, kao i za kreditiranje domaćinstava pri kupovini i/ili unapređenju prostora za stanovanje. Osnovana je sa strateškim ciljem da bude prvi izbor mikro i malih biznisa za finansiranje njihovih potreba u Crnoj Gori. Alter Modus već 20 godina uspješno pruža usluge mikrokreditiranja u Crnoj Gori, sa sjedištem u Podgorici, dok se poslovanje obavlja u 18 filijala, ekspozitura i part-time poslovnica širom Crne Gore, u kojima se trenutno servisira više od 21.000 klijenata.

Kontakt s medijima, GGF

Merle Römer

Menadžer marketinga i komunikacija

Telefon: +49 (0)69 271 035-171

E-mail: [email protected]

Kontakt s medijima, ALTER MODUS

Snežana Božović

Telefon: +382(69) 010 308

E-mail: [email protected]

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *