Intervju: Predsjednik i generalni izvršni direktor OTP banke Šandor Čanji

Dodajte komentar

U drugom dijelu 2020. godine će biti završena integracija CKB i Podgoričke banke, izjavio je predsjednik i generalni izvršni direktor OTP banke Šandor Čanji u intervjuu Pobjedi.

Imamo kratak period, ali imamo dosta iskustva sa integracijama. Imamo podršku lokalnih stručnjaka, a u ovaj je posao uključeno 300 eksperata u Budimpešti, Parizu, Podgorici i Beogradu. Osim toga pripreme su počele ranije, tako da je završeno dosta posla objasnio je Čanji.

POBJEDA: Da li će nakon završene integracije Podgorička banka prestati sa radom?

ČANJI: Te dvije banke će se spojiti i nakon spajanja će raditi pod istim imenom. Sve poslovne aktivnosti će se objediniti.

POBJEDA: Što će biti sa radnicima Podgoričke banke?

ČANJI: Do detalja smo analizirali tržište i generalna je procjena da će nakon spajanja doći do smanjenja određenog broja zaposlenih. Želimo da zadržimo i poboljšamo svoju poziciju na tržištu, ali ne da kreiramo monopol. Kad dođe do racionalizacije broja zaposlenih, radićemo to postepeno i uz puno poštovanje kolektivnog ugovora i zakona Crne Gore.

POBJEDA: CKB-u se zamjeralo da je spor i glomazan sistem, za razliku od SoŽea, koji je bio prilično fleksibilan u komunikaciji sa klijentima. Koji poslovni model će biti u ujedinjenoj banci?

ČANJI: Uvijek postoji opcija za bolji pristup. Kritike koje pominjete javile su se poslije krize. S obzirom na to da je došlo do poboljšanja u sistemu poslovanja CKB, banka je stekla nove klijente, što se vidi i po značajnom porastu depozita. Tokom i poslije krize ostali smo otvoren sistem, što se nikad nije dovodilo u pitanje. Prema mišljenju Evropske centralne banke, OTP je jedna od najstabilnijih banaka u Evropskoj uniji . Imamo jaku likvidnost, tako da klijenti mogu da se oslone na našu banku, a mi se trudimo da im ponudimo najbolje uslove.

POBJEDA: Da li imate planova za nove akvizicije? Mediji su pominjali da ste zainteresovani za buduću privatizaciju Komercijalne banke?

ČANJI: U Srbiji smo imali nekoliko akvizicija. Najprije Vojvođanske banke, a sada čekamo odgovor Narodne banke Srbije na sintezu sa Sosijete ženeral Srbija. Postoje realna očekivanja da ćemo dobiti saglasnost za tu akviziciju, pa ćemo opet da krenemo u spajanje. Za nas je to dovoljno posla, ali se ne zatvaramo i dalje akvizicije će zavisiti od tržišta.

POBJEDA: Kakvu reakciju konkurencije očekujete u Crnoj Gori, s obzirom da će nova banka biti neprikosnovena po aktivi? Očekujete li nova spajanja u bankarskom sektoru?

ČANJI: Generalno gledano, doći će do konsolidacije u bankarskom sektoru u predstojećem periodu. Ako hoćemo da budemo uspješni i dobri, to ne zavisi od veličine banke, nego od pouzdanosti, nivoa usluga i proizvoda koje nudimo privredi i građanima.

POBJEDA: Može li OTP biti kanal za dodatno privlačenje mađarskih investicija?

ČANJI: Otkako smo ušli na tržište Crne Gore nastojimo da razvijemo saradnju sa lokalnim i mađarskim privrednicima. Želja nam je da osnažimo mađarsku i poslovnu zajednicu zemalja u kojima poslujemo. Kad dođemo u neku zemlju, želimo da uspostavimo saradnju sa lokalnim biznisom i da budemo most za saradnju sa mađarskim privrednicima.

Foto: PR Centar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *