CKB i Podgorička banka će biti najvažniji igrač na tržištu

1 komentar

Proces integracije Crnogorske komercijalne banke (CKB) i Societe Generale Montenegro banke rezultiraće stvaranjem najveće bankarske institucije na crnogorskom tržištu po veličini aktive, broju filijala i kreditnom i depozitnom portfoliju, a klijenti će, nakon njihovog spajanja, imati više koristi.

To je saopšteno na pres konferenciji povodom završetka postupka kupovine Societe Generale Montenegro banke od strane CKB-a i početka procesa integracije dvije banke.

Predsjednik i glavni izvršni direktor OTP banke, Sándor Csányi, podsjetio je da su pregovore sa Societe Generale bankom počeli prije više od tri godine.

„Plašili smo se da će dvije banke, kad se spoje, biti prevelika banka. Čini mi se da smo na kraju ubijedili sve regulatore da velike banke na malom tržištu mogu obezbijediti veću efikasnost privrede i bolje podržati privredu jedne zemlje i njene projekte“, istakao je Csányi.

On je kazao da su početkom 2000. godine počeli sa procesom akvizicije u različitim zemljama u regionu.

„Razlog zbog kojeg smo se fokusirali na region jeste to što je naš stav da će ovaj region Balkana rasti mnogo brže nego ostali dio Evrope, tako da možemo ostvariti mnogo brže rezultate. Danas poslije podne moći ćemo da kažemo da smo prisutni u 11 zemalja, jer ćemo u Moldaviji zaključiti pregovore. To nam je jedanaesta članica i nadam se do kraja godine da ćemo biti prisutni u 12 zemalja“, rekao je Csányi.

Prema njegovim riječima, OTP banka je vrlo efikasna, navodeći da ima stabilan menadžment.

Csányi je kazao da su u OTP-u ponosni što su na vodećem mjestu i u procesu digitalizacije.

Govoreći o integraciji dvije banke, Csányi je kazao da su pripremili objektivnu, detaljnu selekciju što se tiče menadžmenta.

„Smatramo da, kad kupujemo banku, ne kupujemo samo klijente i bilans stanja ili akcijski kapital, već je jedna od najvećih vrijednosti ako nađemo dobar menadžment da taj menadžment integrišemo u naš. Svuda gdje smo kupili banku, novi menadžment su činili novi i stari zaposleni. To je bio slučaj i u Crnoj Gori“, naveo je Csányi.

On je poručio da je plan OTP banke da budu vrlo aktivni na tržištu i da pruže kvalitetne usluge.

„Nadam se da ćemo, na osnovu zajedničkog interesa, doprinijeti i mi razvoju crnogorske privrede“, rekao je Csányi.

Glavni izvršni direktor CKB-a, Pál Kovács, istakao je da nakon akvizicije CKB, kao dio OTP grupe, ima ambiciozne aspiracije i planove.

„Želimo da zadržimo i da povećamo i poboljšamo svoju poziciju kao vrlo uglednog lidera na tržištu i kao univerzalne banke sa vrlo stabilnim potencijalima za rast, sa održivom profitabilnošću i jakim kapitalom i jakom likvidnošću“, naveo je Kovács.

Prema njegovim riječima, biti lider na tržištu nije samo položaj, „već je odgovornost koju imamo prema našim klijentima i prema cijeloj zemlji“.

„To je odgovornost da budete zaista snažan akter u ekonomskom i društvenom rastu zemlje. Akvizicija koju smo obavili je veoma važan reper ne samo za CKB i za našu grupu, već i za bankarsko tržište u Crnoj Gori. Nakon ove akvizicije i spajanja, CKB i Podgorička banka će biti najvažniji igrač na tržištu. Nakon ovog spajanja, klijenti su ti koji će najviše imati koristi od ove akvizicije“, istakao je Kovács.

Govoreći o vizuelnom identitetu, on je kazao da su promijenili logo i novo ime bivše Societe banke, koja se sad zove Podgorička banka.

„Brend CKB-a planiramo da zadržimo. Zadržati brend CKB-a znači cijeniti tradiciju. Promijenili smo OTP logo. Na taj način smo izrazili da je CKB značajan dio OTP korporativnog identiteta, a takođe se na taj način izražava i dinamika grupe i naš kapacitet za inovacije i buduće ambicije banke“, istakao je Kovács.

On je kazao da je OTP logo vrlo poznat u drugim zemljama.

„Uveli smo ga i u Crnoj Gori. Krug je simbol stabilnosti, zelena boja je u svim kulturama simbol osvježenja, revitalizacije, života i dinamike“, kazao je Kovács.

Kada je riječ o procesu integracije, Kovács je kazao da se očekuje da se dvije banke spoje u potpunosti u drugoj polovini 2020. godine.

„U ovom procesu se u isto vrijeme fokusiramo da zadržimo poslovanje i da dovedemo do poboljšanja u svim segmentima u obje banke. Za nas je važno da klijenti ne osjete nikakav negativan uticaj ovoga procesa, već da prepoznaju i osjete pozitivne efekte, a da u isto vrijeme zadržimo našu poslovnu poziciju“, istakao je Kovács.

On je kazao da će izazov za novu upravu biti da kombinuje ove jake timove.

„Za nas je veoma važna poruka tržištu da ćemo, zahvaljujući ovoj akviziciji i spajanju, imati jaku banku u smislu kapitala i likvidnosti. Imaćemo novi novi stil poslovanja. Bićemo vrlo inovativni u razvoju novih proizvoda i pristupu. Nakon ovog spajanja, Crna Gora će imati mnogo jačeg partnera u svim segmentima, i za pravna lica i za fizička lica“, poručio je Kovács.

Prema njegovim riječima, posljedice integracije biće da će, nova banka koja će nastati, biti mnogo efikasnija nego što su dvije banke bile zasebno.

„Pokušaćemo da iskoristimo tu prednost i taj kapacitet da budemo konkurentniji na tržištu. Ne samo da klijenti osjete ovu prednost, već i da im pružimo sve nove inovacije koje OTP grupa uvodi“, rekao je Kovács.

On je kazao da su zaposleni i klijenti najveća vrijednost banke.

„Želimo da zadržimo i da možemo da uslužimo sve klijente obje banke, da pružimo barem isti nivo usluge. Tokom procesa integracije klijenti Podgoričke banke neće imati potrebu ništa da urade, ništa da promijene. Sve ćemo naše klijente obavijestiti na vrijeme o potrebnim koracima ako ih bude“, rekao je Kovács.

Na pitanja novinara da li će nakon spajanja doći do redefinisanja kamatne stope, na koji način će se optimizovati broj zaposlenih i da li će biti novih bankarskih proizvoda, Csányi je kazao da u ovom regionu tržište raste jako brzo.

„Prije svega treba da analiziramo vrlo detaljno tržište. Nakon toga možemo odlučiti koliki nam je kapaciteta potreban. Nećemo požuriti da smanjimo broj filijala ili broj zaposlenih. Generalno, kad dođe do spajanja, računamo na određenu sinergiju. Imamo jednog izvršnog diektora. To je prvi korak. Ali moramo biti vrlo obazrljivi. Ne želimo da smanjimo kapacitete ako će nam to biti potrebno“, rekao je Csányi.

Kovács je kazao da tokom procesa integracije pažljivo analiziraju proizvode koje nude obje banke, „sa željom da prepoznamo najbolje i da odgovorimo na potrebe tržišta u oba segmenta“.

„Mislim da Podgorička banka i CKB imaju jako dobar spektar proizoda koje nude i željeli bismo da da to optimiziramo i da razvijemo jedan zajednički spektar proizvoda. Uprkos integraciji, ne zaboravljamo na razvoj novih proizvoda i imamo planove te vrste i nadam se da ćemo u predstojećem periodu  unijeti neke novine i donijeti iznenađenje za tržište. Prerano je sada da govorimo o tome“, rekao je Kovács.

Što se tiče kamatnih stopa, Kovács je rekao da to ne zavisi samo od OTP banke već i od tržišta.

„Buduća banka želi da bude najkonkurentnija banka u ovom sektoru“, rekao je Kovács.

On je kazao da ne očekuju odliv klijenta u treću banku, zbog integracije dvije banke.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Vlade Crne Gore, Centralne banke Crne Gore, kao i predstavnici institucija iz domena bankarstva i finansija.

Foto: PR Centar

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *