Zetagradnja sada najveći akcionar Atlas hotela

Dodajte komentar

Zetagradnja, biznismena Blagote Radovića, nakon niza transakcija na berzi postala je najveći akcionar kompanije Atlas hotels grupe sa 29 odsto udjela u toj bivšoj firmi biznismena Duška Kneževića koji je na potjernici Interpola. Ova kompanija posjeduje značajne nekretnine u Baru, Petrovcu, Svetom Stefanu i Podgorici.

Najveći akcionar ove hotelske kompanije sa 75 odsto akcija donedavno je bio Zatvoreni investicioni fond Atlas mont. Grupa nesaglasnih akcionara ovog fonda dobila je sudski spor kojim su im priznata potraživanja, pa je na njihov zahtjev javni izvršilac krajem aprila dao na prodaju udio ovog fonda u Atlas hotels grupi. Njegovih 75 odsto ili 3,7 miliona akcija prodati su tada za 2,8 miliona eura ili 0,754 eura po akciji. Sada se vidi da su većinu tih akcija kupili nesaglasni akcionari koji su imali potraživanja, tako da im je na kraju uplaćeni novac samo vraćen. Odnosno oni su akcije dobili za potraživanje koje ranije nijesu mogli da naplate.

Radović je od ovog fonda potraživao oko milion eura, koliko po ovoj cijeni sada vrijedi njegov paket od skoro milion i po akcija. Značajna potraživanja od oko 204 hiljade eura imao je bivši ministar, sada savjetnik predsjednika države Petar Ivanović, što bi vrijedilo oko 270 hiljada akcija. Taj broj akcija nalazio bi se među prvih deset akcionara, ali njegovog imena nema osim ako se ne krije iza nekog kastodi računa.

Nakon prodaje akcija ZIF Atlas Monta uslijedilo je više transakcija među tim akcionarima, a i stečajna uprava Atlas banke prodala je svojih 11,6 odsto akcija 12. jula za 530 hiljada eura.

Nakon Radovića, sada drugi po redu akcionar sa 14,5 odsto je skriven iza kastodi računa u Hipotekarnoj banci. Treći je Monte invest, koji se vodi na Matjaža Tvrtnika, sa 8,4 odsto dok poznati režiser i bivši direktor RTV Atlas Stanko Crnobrnja iz Beograda ima 7,9 odsto. Peti po redu vlasnik sa 6,6 odsto akcija krije se iza kastodi računa u CKB-u, a 6,1 odsto udjela slijedi Office plus, čiji je vlasnik firma Auris capital iz Kragujevca. Otvoreni investicioni fond HLT ima 5,57 odsto akcija. Nijedan od ovih sedam akcionara ranije nije bio među deset prvih akcionara po procentu vlasništva u kompaniji Atlas hotels grup.

Na osmom mjestu je Kneževićev Atlas invest koji je zadržao svojih 5,42 odsto akcija, kao i Atlas grupa na desetom mjestu sa 3,15 odsto. Na devetom mjestu je novi akcionar u vrhu liste – Archi Room sa 5,04 odsto akcija, a vlasnik ove firme je Kristina Stojanovski.
Firme Monte invest i Office plus, koje zajedno imaju 14,5 odsto akcija u medijima se povezuju sa biznismenom Aleksandrom Jovovićem.

U okviru kompanije Atlas hotels grupa sada posluju hotel Sozina i restoran Zlatni nar u Sutomoru, motel Rumija u Ostrosu i kafe Putnik u Baru. Osim toga, kompanija posjeduje preko šest hiljada kvadrata zemljišta na Topolici u Baru, 2,7 hiljada kvadrata u Petrovcu, 93 hiljade kvadrata zemljišta u Golubovcima i 660 kvadrata poslovnog prostora na Svetom Stefanu.

Kompanija ima i 25 odsto udjela u vlasništvu hotela Princes u Baru, kao i manji broj akcija u više drugih kompanija.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *