Koliko košta korišćenje platnih kartica u inostranstvu?

Dodajte komentar

Sezona odmora je u punom jeku, a mnogi pred polazak na ljetovanje imaju dilemu – da li i kako u inostranstvu koristiti platne kartice i koliko će ih to koštati.

Najopštije rečeno, najskuplje je podizati devize sa bankomata ili na šalteru banke, a najpovoljnije direktno plaćanje robe i usluga sa deviznog računa. Takođe, korišćenje debitne kartice povoljnije je od kreditne, kako za plaćanje na licu mjesta, tako i za podizanje novca sa bankomata ili na šalteru banke.

Jedna od najvažnijih informacija je da za plaćanje debitnim karticama danas najčešće ne postoji provizija, a za razliku od prethodnih godina kada je na kartice većine banaka išla i do oko jedan odsto. Danas ovu proviziju obračunava tek nekolicina banka pa se prije polaska na put o tome treba i raspitati.

Tako se najveći trošak prilikom plaćanja debitnom karticom svodi na konverziju valute.

S druge strane, podizanje karticom novca sa bankomata u inostranstvu trošak je značajno veći. U ovom slučaju provizija se kreće od dva do tri odsto podignute sume, ili je to fiksna naknada koja se kreće minimalno od 2 do 10 eura, u zavisnosti od vrste kartice i banke.

Radi izbjegavanja nepovoljnih kursnih razlika i troškova konverzije valute, najbolja opcija je da imate račun u valuti u kojoj plaćate robu, odnosno da karticu koju koristite u inostranstvu vežete za taj devizni račun, sa koga će se direktno naplaćivati transakcije.

Stručnjaci savjetuju i da je za neke sitne troškove, poput kupovine suvenira, sladoleda ili pića na plaži, najbolje u mjenjačnicama prije putovanja kupiti određenu količinu deviza, jer će vam kurs svakako biti povoljniji.

Savjeti

Prije odlaska u inostranstvo i korišćenja platne kartice, obavezno se u svojoj banci informišite o tome da li moguće koristiti karticu u inostranstvu i da li je aktivirana za korišćenje van granica, kao i za koje vrste transakcija – kupovinu, podizanje novca na bankomatu, šalterima…

Raspitajte se i da li postoji dnevni i mjesečni limit potrošnje, kolike su provizije i koji kurs primjenjuje banka za konverziju transakcija obavljenih u inostranstvu.

Takođe, saznajte kako da svojoj banci prijavite izgubljenu ili ukradenu karticu, jer bi to trebalo odmah da uradite. Značajna informacija je i da ako bankomat “proguta” karticu možete da je dobijete tek po povratku, u ekspozituri svoje banke.

Za korišćenje kartice na šalterima banaka u inostranstvu ili u kupovini uglavnom je potrebno da imate i ličnu ispravu (pasoš) kod sebe. Prije polaska, provjerite stanje na računima sa kojih ćete plaćati ili podizati gotovinu u inostranstvu.

Preporučljivo je da prije putovanja uključite SMS obavještavanje o obavljenim transakcijama, ukoliko ga već nemate, da biste lakše kontrolisali potrošnju i spriječili eventualnu zloupotrebu.

Prilikom plaćanja računa u kafićima i restoranima obavezno tražite da se plaćanje obavi pred vama i odbijte konverziju valuta ako trgovac, na primjer, ponudi da račun iskaže u dinarima, jer će banka tom prilikom izvršiti duplu konverziju, koja će vas znatno više koštati.

Čuvajte račune

Uvijek po završenoj transakciji sačuvajte isječak o plaćanju i račun ili potvrdu, a po povratku iz inostranstva provjerite da li su sve transakcije adekvatno proknjižene na vašem računu. Dok sve ne budu evidentirane čuvajte isječke, račune i potvrde o plaćanjima ili podignutoj gotovini.

Pojedine kartice mogu vam donijeti popuste u određenim trgovinama ili ugostiteljskim objektima u inostranstvu, a treba imati u vidu da takozvane co-branding kartice uglavnom nisu predviđene za korišćenje u inostranstvu.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *