Crna Gora u 2018. godini privukla rekordnih 11 greenfield FDI projekata

Dodajte komentar

Zapadni Balkan je zabilježio 2018. godine najveći priliv grinfild stranih direktih investicija (FDI) u protekloj deceniji, od čak 9,36 milijadi dolara. Najveći dio, skoro šest milijardi, privukla je Srbija, piše portal “fDi Intelligence”, specijalizovani servis “Financial Timesa”.

Riječ je o drugom najvećem prilivu greenfield stranih investicija na Zapadnom Balkanu od 2003. godine, od kada je ustanovljen servis “fDi Markets” za praćenje tih ulaganja.

Uprkos tome što je i dalje izvan Evropske unije, region je privukao 147 greenfield FDI projekata prošle godine, što je najveći broj u posljednjih šest godina, prema fDi Markets-u.

“Srbija, najveća država Zapadnog Balkana po teritoriji i broju stanovnika, predvodila je region 2018. godine sa rekordnih 5,98 milijardi dolara stranih ulaganja u 105 grinfild projekata”, ističe se u izvještaju.

Udio Bosne i Hercegovine je iznosio 11,6 posto, pri čemu je privukla četiri greenfield projekta manje nego godinu dana ranije.

S druge strane, kako se konstatuje, Crna Gora se dobro pokazala, privukavši rekordnih 11 greenfield FDI projekata.

Prema najnovijim podacima fDi Marketsa, Sjeverna Makedonija i Albanija su od juna 2018. do maja 2019. privukle 184,4 miliona i 809,9 miliona dolara greenfield investicija, pri čemu su Makedonci ostvarili rast od 200 posto, a Albanci od 80 procenata u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Uprkos tome što su zemlje Zapadnog Balkana privukle znatno manje greenfield FDI projekata od rivala u centralnoj, istočnoj i zapadnoj Evropi, rezultat tog regiona je veoma dobar imajući u vidu njegov udio u globalnom BDP-u.

U analizi se navodi da je, i pored političkih tenzija koje su pogodile region od pada komunizma, nedavno došlo do pomaka ka većoj regionalnoj ekonomskoj integraciji i saradnji.

“Nedavna pozitivna dešavanja uključuju promjenu imena Sjeverne Makedonije pod vladom Zorana Zaeva, koja je razriješila 28-godišnji spor sa Grčkom, pravosudne reforme u Albaniji i strukturne reforme u Srbiji”.

Takođe, nedavna panel diskusija između premijera Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije, kao i formiranje zajedničke inicijative za promociju investicija 2017. godine putem Komorskog investicionog foruma šest ekonomija Zapadnog Balkan (WB6 CIF), pružaju dodatne dokaze da region nastoji da se udruži kako bi privukao investicije i podstakao ekonomski rast, napominje se u tekstu, prenosi Tanjug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *