Banke da otvore vrata poljoprivrednicima

Dodajte komentar

Generalni direktor Direktorata za IPARD plaćanja Blagota Radulović apelovao je na banke da otvore vrata za poljoprivrednike i aplikante koji su stvorili uslove da investiraju u primarnu proizvodnju. On je najavio je da će treći IPARD javni poziv za mjeru 3- “Investicije u fizički kapital za preradu i marketnig poljoprivrednih i ribljih proizvoda” Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objaviti do kraja ovog mjeseca.

Odbor udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije razmotrio je na sjednici Izvještaj o relizaciji prvog i drugog javnog poziva za IPARD II.

Radulović je podsjetio da se u Crnoj Gori taj projekat realizuje preko godinu dana. IPARD, naglašava on, nije fleksibilan i karakteriše ga ozbiljan sistem kontrola podnijetih zahtjeva koji se moraju poštovati.

“Zato je u fokusu Ministarstva smanjenje rizika da Evropska komisija povuče novac zbog neusaglašenosti sa zahtjevima projekta”, naveo je Radulović.

On je prezentovao SWOT analizu IPARD projekta – snage, slabosti, prilike i prijetnje koje se odnose na naš agrar u ovom projektu.

“Poljoprivrednici su ti koji nose proces IPARD-a uz podršku nadležnih. Sama činjenica da je tokom prva dva poziva za IPARD, za mjeru 1 i 3, bilo više od 400 zahtjeva u vrijednosti od preko 50 miliona eura potražnje investicija, dovoljno govori o tome gdje se naš sektor poljoprivrede i prerade nalazi u ovom momentu”, kazao je Radulović.

On je izrazio zadovoljstvo zbog iskazane volje poljoprivrednika da učestvuju u pozivima za IPARD, uz ocjenu da će se vremenom povećati procenat uspješnosti njihovih aplikacija.

Konstatovao je da su vidljiva ulaganja u stočarstvo, ali da postoji još mnogo prostora da se investira u biljnu proizvodnju i preradu. Ukazao je da je potrebno implementirati međunarodne standarde u agraru, raditi na edukaciji, te iskoristi priliku i što bolje se pozicionirati na rastućem tržištu u ovoj oblasti.

“U ovom momentu u okviru IPARD-a imamo 205 ugovora za 19,3 miliona eura investicija. Od tih 205 ugovora, 75 korisnika je počelo sa investiranjem a vrijednosttih projekata iznosi 9,1 milion eura. Riječ je o velikom investicionom talasu u sektoru poljoprivrede. Nadam se da će ovih 9,1 milion eura privući pažnju banaka, prema agraru. Apelujem na banke da otvore vrata za poljoprivrednike i aplikante koji su stvorili uslove da investiraju u primarnu proizvodnju”, rekao je Radulović.

Najavio je da će treći IPARD javni poziv za mjeru 3- „Investicije u fizički kapital za preradu i marketnig poljoprivrednih i ribljih proizvoda“ Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objaviti do kraja ovog mjeseca, kao i da će do kraja godine biti raspisan i novi javni poziv za mjeru 1 -„Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava“

“Poručujem svima koji planiraju da se prijave po javnom pozivu za mjeru 3 – počnite odmah da pribavljate potrebnu dokumentaciju, izradu glavnih revidovanih projekata ako je investicija građevina, kao i biznis planova”, kazao je predstavnik Ministarstva.

Predsjednik Odbora Milutin Đuranović je ocijenio da IPARD nudi brojne prednosti, ali da je prije svega neophodno da ulaganja budu opravdana i održiva sa aspekta profita, jer kredite treba vraćati.

Sekretarka Lidija Rmuš ocijenila je da je potrebno promovisati potrebu većih ulaganja u voćarstvo, gdje postoji značajna mogućnost supstitucije uvoza domaćom proizvodnjom.

Predstavnik Ministarstva je odgovorio da je razumljivo što poljoprivrednici ulažu najviše u oblasti koje imaju brži povrat ulaganja. Voćarstvo, prema njegovim riječima, može biti interesantno velikim kompanijama i naveo je primjer novog velikog voćnjaka jabuka u Župi nikšićkoj, kao i zasade dunja i maslina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *