Ko dobije otpremninu neće moći da se ponovo zaposli u državnoj upravi

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore priprema propise prema kojima državni službenik nakon sporazumnog raskida radnog odnosa i dobijanja otpremnine, neće moći da se ponovo zaposli u državnoj upravi.

„Paralelno sa naporima Ministarstva javne uprave i Ministarstva finansija da planiraju i obezbijede potrebna budžetska sredstva, u toku je izmjena normativnog okvira kojom će biti uređena sva pitanja od značaja za ovaj proces. Ovdje se najprije misli na izmjene i dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, s obzirom da važeći Zakon ne predviđa mogućnost isplate otpremine prilikom sporazumnog prestanka radnog odnosa. Posebne mjere biće predviđene za onemogućavanje povratka ovim licima u javni sektor nakon ostvarivanja prava na otpremninu“, navodi se u Izvještaju o Planu optimizacije za prvi kvartal o kome će se danas izjasniti Vlada.

Prema planu, službenicima koji sporazumno pristanu na otkaz sleduje im otpremnina do 12 bruto zarada.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo javne uprave, a na osnovu dostavljenih podataka od strane onih organa koji su sproveli anketu, ukupno 1.153 zaposlenih na centralnom nivou izražava interesovanje za sporazumnim prestankom radnog odnosa uz isplatu otpremnine.

„Analizirajući pristigle podatke koristeći sektorski pristup, najviše zainteresovanih za sporazumni prestanak radnog odnosa je u sektoru zdravstva (296), unutrašnjih poslova (244), finansija (134) i rada i socijalnog staranja (131)“, zaključuje se u Izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *