Energetski kabl u funkciji do jeseni

Dodajte komentar

Radovi na projektu podmorskog energetskog kabla kojim su povezane Crna Gora i Italija su uspješno završeni, a njegovo zvanično puštanje u rad očekuje se na jesen, saopšteno je na sastanku premijera Duška Markovića i rukovodstva kompanije Terna.

Marković i izvršni direktor Teme Luiđi Feraris konstatovali su da podmorski elektroenergetski kabl donosi našoj zemlji potpunu energetsku sigurnost, čini je regionalnim energetskim čvorištem i predstavlja novi oblik infrastrukturnog povezivanja Balkana i Evropske unije.

“Ovaj istorijski projekat najbolji je primjer kako se vizijom i saradnjom dolazi do nove vrijednosti od koje će korist uživati obje države i naši građani i to ne samo naša generacija već i buduće generacije”, rekao je Marković, uporedivši po značaju ovaj projekat sa gradnjom našeg prvog auto-puta.

Feraris je istakao da je podmorski kabl dug 445 kilometara, od čega je 423 kilometara podmorski dio, te da je vrijedan 1,15 milijardi eura.

“Tokom dosadašnje operacije polaganja, kabl je već proizveo brojne pozitivne efekte u Crnoj Gori. Ovaj projekat, najveći te vrste na Meditranu, već je ovdje pokrenuo lokalne biznise vrijedne više od 60 miliona eura”, rekao je direktor Terne, dodajući da je na projektu u Crnoj Gori zaposleno 120 ljudi.

Marković je kazao da je više država istočne i jugoistočne Evrope već sada izrazilo ozbiljna interesovanja za zaključivanje različitih aranžmana sa Crnom Gorom u cilju korišćenja kapaciteta podmorskog energetskog kabla.

“Na sastanku je zaključeno da su Vlada Crne Gore i Terna odlično sarađivale na ovom projektu i da vide zajednički interes u proširivanju saradnj e pogotovo u kontekstu strateškog opredjeljenja naše zemlje da energetsku budućnost bazira na obnovljivim izvorima”, saopšteno je iz Vlade.

Rukovodstvo Terne juče je razgovaralo i sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, koji je kazao da je energetski podmorski kabl jedan od najvažnijih projekata za razvoj Crne Gore, ali i regiona.

“Kroz ozbiljna ulaganja u putnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu Crna Gora će nastaviti ekonomski rast i razvoj. Mi želimo, ne samo da uspostavimo partnerstva zbog investicija koje su potrebne Crnoj Gori, već i da kroz razvoj partnerskih odnosa dostignemo evropske standarde i kvalitet”, naglasio je Đukanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *