Crnogorska asocijacija malih akcionara organizuje “Veliku Konferenciju malih akcionara”

Dodajte komentar

Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA)  organizovaće u petak 5. jula u saradnji sa Montenegroberzom i Crnogorskom komercijalnom bankom (CKB) kao prijateljem događaja “Veliku Konferenciju malih akcionara”. 

Očekuje se učešće oko 100 najeminentnijih ličnosti sa područja tržišta kapitala iz Crne Gore i regiona.

Konferenciji će pored aktera tržišta kapitala prisustvovati i predstavnici Vlade odnosno Ministarstva Finansija, Ekonomskog fakulteta, sudije, advokati…

Jedan od panelista biće i Tripko Krgović koji je kazao da očekuju konstruktivnu atmosferu iz koje će izaći i neki konkretni predlozi i rješenja.

“Crna Gora zadnjih godina bilježi značajne stope ekonomskog rasta, ali kada govorimo o tržištu kapitala, izuzev emisije drzavnih obveznica nemamo se baš čime pohvaliti. Želimo da to promijenimo”, kazao je Krgović

Na pitanje da li će ovo biti prilika da se prezentuju i neke crnogorske kompanije, jer će se na Konferenciji naći i predstavnici kompanija kojima se trguje na berzi, Krgović odgovara  da ovoga puta to neće biti slučaj.

“Skupštine akcionara su upravo završene, mi smo ih organizovano ispratili a sada mi predstavnicima kompanija ukazujemo gostoprimstvo i zajedno ćemo raspravljati o sistemskim unaprijeđenjima. Izuzetak će biti kod prezentacije novoosnovanog Udruzenja manjinskih akcionara energetskog sektora iz Banja Luke, gdje ce zbog izkazanog interesovanja biti prostora za pitanja vezana za taj sektor koji se sastoji od cak 8 kompanija kojima se trguje na Banjaluckoj berzi”, kazao je Krgović.

Kada je u pitanju odnos manjinskih akcionara u većinski državnim firmama Krgović kaže da se na toj relaciji mogu primijetiti određeni problemi a Konferencija će biti prilika da se na te probleme i ukaže.

“Tu imamo jedan sistemski nedostatak, za koji vjerujem da će nakon ovog skupa otklonjen. Naime, nikad nije došlo do uspostavljanja nekog dugoročnijeg i stabilnog odnosa iz  razloga sto je Država uvijek smatrana samo za privremenog vlasnika dok ne dođe do privatizacije. Sada nakon 20-ak godina od početka ovog procesa,  jasno je da Vlada, što je legitiman izbor iste, neće neka preduzeća ili bar neće tako skoro ponuditi na prodaju.
Tako da je sada na nama da u skladu sa izmijenjenim okolonostima popunimo taj vakum i izgradimo relacije na pravi način. Takođe je naša želja da se ubuduće prilikom prodaje državnih akcija vodi računa i o interesima investitora sa berze”, zaključuje Krgović.

“Velika konferencija malih akcionara” će se održati u Sali “Princeza Jelena” podgoričkog Hotela Hiltot od 10 do 14 časova. Medijski prijatelj Konferencije je i portal Bankar.me

Program Konferemcije možete pogledati u nastavku:

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *