Ovo je top 10 novih tehnologija u 2019. godini

Dodajte komentar

“The Internet of Things” (IoT) predstavlja novu tehnologiju koja nudi najveće mogućnosti za stvaranje novih biznisa i prihoda, pokazuje drugo, nedavno objavljeno, godišnje istraživanje neprofitne trgovinske organizacije CompTIA, piše “Tech Republic”.

U okviru ovog istraživanja predstavljeno je top 10 tehnologija koje su rangirane u skladu sa kratkoročim poslovnim i finansijskim mogućnostima koja svaka od njih stvara za IT i druge kompanije, piše Nova ekonomija.

Evo kako izgleda rang lista:

1. The Internet of Things (IoT)

Ova tehnologija pokreće poslovne promjene pružanjem podataka potrebih za poboljšanje marketinga, povećanje prodaje i smanjenje troškova, navodi se u izvještaju.

2. Vještačka inteligencija

Vještačka inteligencija već značajno utiče na način na koji klijenti komuniciraju sa biznisom preko inteligentnih vebsajtova i robota, a ovi alati postaju sve više integrisani u svakodnevni rad. Kako navodi potpredsjednik zajednice i šef sektora za rast i razvoj obrazovanja “Smith.ai” Medi Martin, ova tehnologija ima veliki uticaj u svim industrijama od maloprodaje, do zdravstene njege, usložnih djelatnosti i finansija.

3. 5G

Rast 5G mreže povećala je mogućnost ljudi da pomjeraju, manipulišu, analiziraju podatke preko bežičnih platformi. Kako će do potpunijeg razvoja 5G doći u narednim godinama, to će pokrenuti razvoj složenijih aplikacija za rješavanje problema i povećanja rasta u različitim industrijama.

4. Računarstvo bez servera (Serverless computing)

Ovakva vrsta računarstva omogućava organizacijama da kreiraju NoOps IT okuženje koje je automatizovano i izdvojeno iz osnovne infrastrukture, smanjujući pritom operativne troškove i omogućavajući preduzećima da ulažu u nove mogućnosti koje dodaju više vrijednosti.

5. Blokčejn

Više organizacija istražuje i primjenjuje blockochain kako bi se riješila povećana potreba za osiguravanjem i upravljanjem transakcijama preko interneta.

6. Robotika

Robotika automatizuje rutinske procese upotrebom mašina kako bi se poslovi obavljali brže, jeftinije i efikasnije, navodi se u izvještaju.

7. Biometrika

Biometrika – tehnologija prepoznavanja lica, otisaka prstiju i mrežnjače – postaje glavni metod provjere identiteta. Ovi metodi će formirati bazu na kojoj će počivati rešenja koja će nuditi IT kompanije u budućnosti, navodi CompTIA.

8. 3D štampa

3D štampa nudi rješenje za proizvodnju složenih komponenti u malom broju, kao i brzu lokalnu produkciju proizvoda koje je teško naći u ponudi, prema navodima iz izvještaja. Kako sve više različitih proizvoda bude jeftino dostupno, prilike za ovu industriju nastaviće da rastu.

9. Virtuelna stvarnost/Uvećana stvarnost (VR/AR)

Korišćenje virtuelne i uvećane stvarnosti, vještačke inteligencije i sensora može pomoći organizacijama da povećaju operativnu efikasnost i individualnu produktivnost, navodi se u izvještaju.

10. Dronovi

Dronovi omogućavaju robotsku automatizaciju uz manje geografskih restrikcija, kaže izvještaj, uz ocjenu da su prilike za razvoj i integraciju na ovom tržištu visoke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *