Sljedeće sedmice Vlada izdvaja “Sveti Stefan hoteli” iz Budvanske rivijere, predloženi članovi borda direktora nove kompanije

Dodajte komentar

Vanredna Skupština akcionara HG Budvanska rivijera zakazana je za srijedu 26. jun. Na njoj bi akcionari trebalo da se izjasne o predloženom modelu restrukturiranja – odvajanje uz osnivanje nove kompanije radnog naziva Sveti Stefan hoteli a.d. uz proporcionalnu podjelu akcija novog Društva, akcionarima postojećeg Društva Hotelske grupe “Budvanska rivijera” a.d.

Vlada je ranije dala saglasnost na ovu odluku Odbora direktora Budvanske rivijere o izboru modela restrukturiranja društva. Tom odlukom je predviđeno da se izdvoje hoteli Sveti Stefan i Miločer u novo preduzeće uz proporcionalnu podjelu dionica akcionarima Budvanske rivijere. Ostali hoteli – Slovenska paža, Palas, Kastellastva, Aleksandar i Mogren ostali bi dio sadašnjeg preduzeća.

Budući da je predložena proporcionalna podjela akcija novog Društva, neće biti ugrožena prava akcionara Hotelske grupe Budvanska rivijera a.d. Naime, i u novom društvu, akcionari Hotelske grupe Budvanska rivijera a.d. će imati isti broj akcija kao u Hotelskoj grupi Budvanska rivijera a.d, s tim što će nominalna vrijednost akcija i u jednom i u drugom Društvu biti različita.

Država je trenutno većinski vlasnik Budvanske rivijere sa 58 odsto akcija, dok Strateks i AIK banka imaju po 15 procenata. Vlasnik Strateksa je Neil Emilfarb, a AIK banke Miodrag Kostić. Upravo njih dvojica su najozbiljniji kandidati za privatizaciju Budvanske rivijere, što su i sami najavljivali tokom poslednjih nekoliko godina. Takođe, priča o podjeli Budvanske rivijere počela je nakon ulaska Strateksa u vlasničku strukturu državnog preduzeća. Jedna od verzija je bila da se firma privatizuje tako što bi država uzela Sveti Stefan i Miločer, a Emilfarb i Kostić ostalih pet hotela, a sve to na osnovu 30 odsto akcija koje posjeduju i 17 miliona uloženih eura u njihovu kupovinu. Takav scenario je, međutim, bio suprotan Zakonu o privrednim društvima, pa je odlučeno da u novom preduzeću bude ista vlasnička struktura. Nakon što se formira drugo preduzeće, Vlada treba da pronađe model po kojem će prodati akcije u Budvanskoj rivijeri Strateksu i AIK banci, a da istovremeno ona bude većinski vlasnik Svetog Stefana i Miločera.

Vlada na jučerašnjoj sjednici predložila članove borda direktora

Vlada je na jučerašnjoj Sjednici predložila da se u bord direktora novog hotelskog preduzeća “Sveti Stefan hoteli”, koji nastaje izdvajanjem Svetog Stefana i Miločera iz Hotelske grupe Budvanska rivijera, imenuje Milan Vučinić i Petar Ivković.

Kvalifikacije Vučinića su što je, kako je navedeno profesor narodne odbrane a Ivković je turistički tehničar.

Vučinić je bio dugogodišnji načelnik centra Agencije za nacionalnu bezbjednost – ANB Bar, nakon toga i načelnik uprave ANB u Podgorici, a bio je i savjetnik bivšeg vicepremijera Vlade Svetozara Marovića. Nakon toga kratko je bio potpredsjednik opštine Budva.

Imovina procijenjena na 209 miliona

Imovina Budvanske rivijere procijenjena je na 209 miliona eura, ali još nije objelodanjeno koliko vrijede hoteli Sveti Stefan i Miločer, a koliko ostalih pet hotela.

Budvanska rivijera godinama posluje profitabilno i iz godine u godinu se neto dobit društva povećava.

U 2017. godini su prihodovali 21 milion, što je u odnosu na 2016. godinu bilo za dva miliona više.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *