Prodata slovenačka Abanka, NLB dobija snažnog konkurenta

Dodajte komentar

Nadzorni odbor Slovenačkog državnog holdinga (SDH) dao je saglasnost za prodaju Abanke najpovoljnijem ponuđaču, direktno konkurentskoj banci – NKBM, iza koje vlasnički stoji američki investicioni fond Apollo.

Više informacija će biti poznato naknadno ili nakon potpisivanja ugovora, koje je zakazano za četvrtak, izjavili su predsjednica Nadzornog odbora SDH-a Karmen Dietner i predsjednik uprave Igor Kržan.

Međutim, Dietnerova u izjavi javnosti nije željela da otkrije iznos otkupne cijene zbog ugovornih odredbi. Ipak, slovenački mediji špekulišu cifrom od oko 500 miliona eura.

Abanka je treća po veličini slovenačka banka, sa aktivom od 3,73 milijarde eura na kraju 2018.godine i profitom od 66 miliona eura. Novi vlasnik, NKBM je druga banka u sistemu sa aktivom od skoro 5 milijarde eura na kraju 2018.godine i ostvarenim profitom od 75 miliona eura. Ovom akvizicijom se stvara snažna konkurencija najvećoj slovenačkoj banci NLB, koja upravlja imovinom od 8,8 milijardi eura.

Dietnerova je takođe kazala da država odabranom kupcu nije dala nikakve garancije za moguće negativne posljedice tužbi vezanih za sanaciju banke.Država je do sada u vidu sanacijskih uloga za Abanku upumpala 781 milion eura (u nju su se nakon intervencije države udružili Abanka Vipa i Banka Celje), ali je od preuzimanja u vidu dividende i naplatila 129 miliona eura.

ABANKA vlasnik ekskluzivne nekretnine u Podgorici

Abanka, preko svoje kompanije “Anepremičnine” (Anekretnine), vlasnik je ekskluzivnih parcela u Glavnom gradu, koje se nalaze u reonu bivše kasarne Morača. Površina parcele je skoro 20 hiljada kvadrata i uz parcelu koja je u vlasništvu Glavnog grada od 50 hiljada kvadrata čini dio novog plana urbanizacije tog područja, koji je već izazvao brojna trvenja oko njegove buduće namjene i planova izgradnje – od opere koja se u početku pominjala, pa do gustog stambeno-poslovnog područja koje se planira izgraditi.

Bivši vlasnik ove veoma vrijedne parcele je bio domaći HLT fond, koji je 2006. kupio dio zemljišta kasarne za samo 3,3 miliona eura. Zemljište su kasnije založili za kredit kod slovenačke Abanke, a kako ga nijesu vraćali, banka je oduzela zemljište i uknjižila ga na svoje ime.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *