FED zadržao referentnu kamatu na nepromijenjenom nivou

Dodajte komentar

Federalne rezerve SAD-a su zadržale referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou, ali su signalizirale spremnost da počnu sa njenim smanjenjem ako bude potrebno, kako bi zaštitile američku ekonomiju od negativnih efekata trgovinskih sukoba i drugih prijetnji.

FED je odlučio da ostavi referentnu kamatu u rasponu od 2,25 do 2,5 odsto, što je nivo na kom se ona nalazi od decembra prošle godine, prenosi agencija AP.

U saopštenju američke centralne banke objavljenom kasno u srijedu uveče, navodi se da će zbog “povećanih neizvjesnosti”, FED “preduzimati odgovarajuće korake kako bi podržao ekspanziju”.

Kako piše agencija AP, saopštenje je intonirano kao ponovljena izjava predsednika FED-a Džeroma Pauela od prije dvije sedmice, što analitičari tumače kao signal da se ide ka smanjenju referentne kamatne stope.

Takođe se dodaje da je iz saopštenja FED-a izostavljen termin “strpljivost” u pogledu prilagodavanja kamate, što, kako se ocjenjuje, nagovještava da je centralna banka sada sklona da počne sa smanjenjem stope prvi put u više od jedne decenije.

Neizvjesno je samo kada bi to moglo da se dogodi.

Anketa sprovedena među 17 zvaničnika FED-a pokazala je da skoro polovina njih sada očekuje barem jedno rezanje kamate u ovoj godini, a sedam čak predviđa dva smanjenja. Na sastanku u martu, nijedan od zvaničnika američke centralne banke nije predviđao smanjenje stope.

Brojni posmatrači FED-ovih aktivnosti smatraju da kreatori monetarne politike prvo žele da vide da li će sastanak između predsjednika SAD i Kine, Donalda Trampa i Si Đinpinga, koji treba da se održi krajem naredne sedmice, dovesti do napretka u rešavanju američko-kineskog trgovinskog rata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *