Grčka od Njemačke traži 376 milijardi ratne odštete

Dodajte komentar

Grčka je od Njemačke zatražila ratnu odštetu u visini od 376 milijardi eura, piše danas Bild. Zahtjev je, kako tvrdi list, juče predat Ministarstvu inostranih poslova Njemačke, a u noti se ističe da grčka vlada traži pregovore o tome kako pitanje i dalje otvorene ratne odštete za Prvi i Drugi svjetski rat može biti riješeno

Tokom okupacije Grčke od strane nacističke Njemačke od aprila 1941.do septembra 1944. ubijeno je oko 300.000 Grka.

Grčka od Njemačke zahtijeva 171,4 milijardi eura na osnovu ukupne potražnje zbog razaranja infrastrukture.

Daljih 10,3 milijardi eura Atina zahtijeva kao obeštećenje za prisilne kredite koje je Grčka morala dati Njemačkoj za vrijeme okupacije.

Pored toga zahtijeva se i 33,8 milijardi eura na osnovu gubitaka državnih resursa, kao i 53,8 milijardi eura obeštećenja za gubitak proizvodnje industrije tokom okupacije.

U rezoluciji grčkog parlamenta po prvi put se pominju i individualna potraživanja, a komisija koja se bavila obeštećenjem, ističe da treba da se obeštete nasljednici 120.000 ljudi koji su tokom ratnih desjatava ubijeni ili su umrli u logorima, što Njemačku može koštati 15,1 milijardu eura, prenosi Tanjug.

Druga mogućnost individualnog obeštećenja, koju komisija predlaže, tiče se svih civila koji su umrli tokom okupacije.

Prema podacima sa Pariske konferencije iz 1946. godine bilo je 558.000 mrtvih i 880.000 osoba koje su na osnovu ratnih povreda postali invalidi.

Predlaže se obeštećenje u vidu mjesečnih isplata u visini od 700 eura u periodu od 15 godina za preminule, i 700 eura mjesečno u periodu od pet godina za ratne invalide.

Ta druga varijanta koštala bi Njemačku 107,2 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *