Od iduće godine finansijski izvještaji u EU obavezno elektronski

Dodajte komentar

Evropska komisija je predstavila nova pravila za podršku digitalizaciji korporativnog izvještavanja i za postizanje veće transparentnosti godišnjih informacija koje su objavile kompanije uvrštene na tržišta kapitala EU.

Novi evropski jedinstveni elektronski format (ESEF) koji je predložen učiniće finansijske evidencije kompanija čitljivijima i pristupačnijima.

Prema novim pravilima, od januara 2020. godine sve kompanije moraće da finalizuju svoje godišnje finansijske izvještaje koristeći najnovije digitalizirane sisteme poslovnog izvještavanja (XHTML i iXBRL) koji poboljšavaju pristupačnost i čine informacije lakšima za korisnike. Taj će potez takođe olakšati dostupnost ključnih finansijskih informacija na svim službenim jezicima EU-a.

U prilog tim novim pravilima, Evropsko tijelo za hartije od vrijednosti i tržišta (ESMA) pripremilo je ESEF-ov Priručnik za izvještavanje i ESEF taksonomske datoteke kako bi pomoglo kompanijama u njihovoj pripremi. Nove odredbe temelje se na pravilima o finansijskoj transparentnosti koja su već dogovorili Evropski parlament i države članice. One će se ažurirati na godišnjoj osnovi kako bi odražavale moguće ažuriranje taksonomije Međunarodnih standarda finansijskog izvještavanja (MSFI), čiji je cilj poboljšati komunikaciju između izrađivača i korisnika finansijskih izvještaja. Taj delegirani propis predstavlja još jedan važan korak za digitalizaciju korporativnog izvještavanja, u skladu s političkim opredjeljenjem “Ministarske deklaracije o e-upravi”, potpisane u Tallinnu 6. oktobra 2017. godine.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *