“Odlazak Societe Generale nosi i pozitivne i negativne posljedice”

2 komentara

Crnogorska komercijalna banka (CKB) će, preuzimanjem Societe Generale banke Montenegro, biti ubjedljivo najveći igrač na bankarskom tržištu, sa preko trećine učešća u svim bitnim pokazateljima, saopštio je ekonomski analitičar, Predrag Drecun, i dodao da je to donja granica monopola.

“To je granica sa koje se lako klizi u monopol. Ovo je po meni donja granica monopola”, rekao je Drecun agenciji Mina-business.

On smatra da, upravo zbog toga, regulator mora sa mnogo senzibiliteta pratiti kretanja na tržištu u novim okolnostima.

Centralna banka (CBCG) odobrila je u četvrtak CKB-u preuzimanje Societe Generale banke Montenegro.

Drecun je kazao da odlazak brenda Societe Generale nije lijepa vijest, ali da je to odluka kompanije i da Crna Gora tu nema uticaja.

“To je jedna od najintersantnijih poslovnih odluka u ekonomskoj istoriji Crne Gore, sa posljedicama koje će biti i pozitivne, ali i negativne”, rekao je Drecun.

On je dodao da vidi mnogo više opasnosti i negativnih posljedica, ali da Crna Gora nije mogla ništa da učini, jer i da je spriječeno spajanje, Societe Generale bi vjerovatno ušla u likvidaciju banke, zašto što su odlučili da napuste region.

“Biće otpuštanja radnika u narednom periodu sigurno, što otvara prostor za nove bankarske investicije i to treba pospješiti”, naveo je Drecun.

On je saopštio da se ne slaže sa ocjenama da je u Crnoj Gori previše banaka.

“U Luksemburgu bankarski depoziti vrijede čak 2,5 hiljada odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u Irskoj nešto iznad 800 odsto, a na Malti malo ispod 800 odsto”, rekao je Drecun.

Prosjek u eurozoni je, prema njegovim riječima, dosta skromnijih 360 odsto.

“Upoređenja radi, kod nas ne vrijede ni 70 odsto. Luksemburg uz to ima najbolji kreditni rejting. Mi treba da budemo Luksemburg jugoistočne Evrope, ili makar Malta”, kazao je Drecun.

On smatra da ne ulaskom u NATO stvoren neophodan uslov za to.

CdM

Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *