Uniprom zaradio još četiri miliona eura od boksita

Dodajte komentar

Kompanija Uniprom metali, koja je prije četiri godine kupila imovinu Rudnika bokista za 5,4 miliona, koje pritom još nije ni isplatila, od 2016. do 2018. godine imala je čist profit od 16,2 miliona eura. U prošloj godini je neto dobit preduzeća, čiji je vlasnik Veselin Pejović, iznosila 4,1 milion eura, što je najmanje otkako je preuzet posao Rudnika boksita u koji je uveden stečaj 2013. godine. U 2016. dobit je bila 4,7 miliona, a godinu kasnije 7,4 miliona eura.

Bilans uspjeha preduzeća Uniprom metali pokazuje da je ta kompanija lani imala duplo manji prihod koji je iznosio 15,15 miliona eura. Smanjeni su bili i rashodi, takođe skoro duplo, na 10,25 miliona eura, pa je neto rezultat na kraju 2018. bio dobit od 4,14 miliona eura, pokazuju finansijski iskazi Uniprom metala.

Stalna imovina preduzeća je u prošloj godini neznatno uvećana na 20,1 milion eura. Obrtna sredstva su iznosila preko 16 miliona, za devet više nego u 2017. godini. Kratkoročna potraživanja i plasmani su tri puta uvećani lani i na kraju goidine su iznosili preko 15 miliona.

Neraspoređena dobit je na kraju godine uvećana za skoro dva miliona na 13,3 miliona eura. Dugoročna rezervisanja i obaveze preduzeća iznose skoro dva miliona, od čega se na dugoročne kredite odnosi 1,75 miliona, dok kratkoročne obaveze iznose čak 21,7 miliona eura. Od toga su kratkoročne finansijske obaveze skoro 14 miliona, a obaveze iz poslovanja, skoro sedam miliona.

Pejović je imovinu Boksita kupio godinu i po nakon što je kupio imovinu Kombinata aluminijuma. KAP i Boksiti su godinama unazad imali iste vlasnike.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *