Saudi Aramco u 2018. ostvario dobit od 224 milijarde dolara

Dodajte komentar

Najveća svjetska naftna kompanija Saudi Aramco poslovala je u prošloj godini s dobiti od 224 milijarde dolara, izvijestila je u ponedjeljak agencija Fitch Ratings na osnovu uvida u poslovne knjige saudijske kompanije, zatvorene nakon nacionalizacije.

Prošlog četvrtka Aramco je priopćio kako namjerava kupiti 70-postotni udio u takođe saudijskom petrohemijskom divu SABIC-u za 69,1 milijardu dolara, čime bi se de facto spojile dvije najveće kompanije u Saudijskoj Arabiji.

Saudi Aramco planira da finansira tu transakciju izdanjem obveznica pa su prvi puta od nacionalizacije, sprovedene prije više od 40 godina, omogućili uvid u svoje poslovne knjige agencijama Fitch i Moody's.

Agencija Fitch ocijenila je kreditnu sposobnost kompanije ocjenom ‘A%2B’, stepenispod najviše investicione kategorije, uz obrazloženje da većinu zarade kompanije preuzima vlada Saudijske Arabije, koja njome finansira oko 70 posto projiciranih državnih prihoda ukupnog iznosa 260 milijardi dolara.

Kada bi kompanija bila nezavisna od države, ocjena bi bila ‘AA ‘ s obzirom na finansije, ogromne rezerve ugljikovodonika i niske troškove proizvodnje, i bila bi izjednačena s onom drugih međunarodnih naftnih kompanija, napominju u Fitchu.

U Aramcu procjenjuju dokazane rezerve nafte na 227 milijardi barela, a ukupne rezerve ugljikovodonika na 257 milijardi barela ekvivalenta nafte, što bi odgovaralo vijeku trajanja rezervi od 52 godine, konstatuju u agenciji, zaključujući da su rezerve solidne mjereno međunarodnim standardima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *