Naslovne strane dnevnih novina za 29. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Uvesti redovne letove

Vlade Crne Gore i Izraela trebalo bi da posebnu pažnju posvete pitanju uvođenja redovne direktne avionske linije između dviju zemalja na godišnjem ili polugodišnjem nivou, kao i da razmotre modalitete nastupa kroz ponudu regionalnih turističkih paketa. Predsjednik Milo Đukanović juče je sa ministrom turizma Izraela Jarivom Levinom razgovarao o mogućnostima za intenziviranje saradnje i njenim modalitetima.

Pejoviću crtaju biznis zone

Vlada je usvojila odluku o izmjeni i dopuni DUP-a za Kombinat aluminijuma, kojim upravlja Uniprom Veselina Pejovića. Izmjenama će biti obuhvaćeno područje od 483 hektara, a rok za izradu je pola godine od dana potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta. Osnovni cilj izmjena i dopuna DUP-a je, kako su naveli iz Vlade, povećanje vrijednosti i modernizacija industrijske proizvodnje, kao i stvaranje prostornih mogućnosti za ostvarenje biznis zona unutar industrijskih kompleksa.

Blokirano 676 miliona

Prema podacima Centralne banke (CBCG), u Crnoj Gori je na kraju februara u blokadi bilo 17,76 hiljada preduzeća i preduzetnika, 0,62 odsto više nego u januaru. Ukupan iznos duga na osnovu kojeg su blokirani računi je 675,77 miliona eura, što je 0,28 odsto manje nego u januaru. Koncentracija duga je, kako je saopšteno iz CBCG, relativno velika, tako da deset najvećih dužnika, odnosno 0,05 odsto ukupno evidentiranih, učestvuje sa 14,83 odsto u ukupnom iznosu blokade, prenosi Mina biznis.

Pobjeda

Pljušte tužbe zbog zgrade za radnike

U nalazu vještaka građevinske struke navodi se daje Rudnik uglja uložio 300 hiljada eura kako bi, kako navode u tužbi, sami realizovali ugovorene, a neizvršene radove na zgradi za svoje zaposlene. Tokom postupka bi trebalo da bude precizirano koliku će naknadu štete zbog toga tražiti od kompanije Cijevna komerc kojaje gradila zgradu. Jučerašnje ročište pred Privrednim sudom je odloženo jer nije stigao finansijski nalaz koji je kontratužbom tražila Cijevna komerc, kako bi se utvrdilo koliku štetu je ova kompanija pretrpila zbog angažovanja mehanizacije i plaćanja radnika na gradilištu, kao i koliki je iznos kamata zbog kašnjenja Rudnika u plaćanju obaveza.

Poreska uprava radi i u nedjelju

Rok za podnošenje prijava poreza na dobit preduzećaje 31. mart pa su iz Poreske uprave saopštili da će Odsjek za elektronske prijave raditi tokom predstojećeg vikenda, kako bi se pružila podrška obveznicima. – Službenici Odsjeka za elektronske prijave radiće i tokom predstojećeg vikenda, u periodu od sedam do 19 sati navodi se u saopštenju. Godišnje prijave poreza na dobit preduzeća uz finansijske iskaze potrebno je dostaviti do nedjelje.

Duguju 676 miliona

Na kraju februara u blokadi je bilo 17,76 hiljada preduzeća i preduzetnika ili 0,62 odsto više nego u januaru, saopšteno je iz Centralne banke. Ova preduzeća su ukupno bila u blokadi 675,77 miliona, što je 0,28 odsto manje nego u januaru. Koncentracija duga je i dalje velika, tako da je deset najvećih dužnika blokirano za 100,25 miliona. Pedeset najvećih dužnika je u blokadi 250,55 miliona.

Vijesti

Dnevne novine

Blokirano 17.760 računa

Broj blokiranih preduzeća i preduzetnika, zbog ukupnog duga od 675,77 miliona eura, na kraju februara iznosio je 17.760, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Prošlog mjeseca je blokirano 0,6 odsto više kompanija i preduzetnika nego u januaru, dok je ukupan dug manji 0,28 odsto. “Koncentracija duga je relativno velika, tako da deset najvećih dužnika učestvuje sa 14,83 odsto u ukupnom iznosu blokade. Njima je blokirano 100,25 miliona eura”, naveli su u CBCG.

Vektra Jakić ostala bez koncesije

Vlada raskida koncesioni ugovor koji Uprava za šume ima sa kompanijom Vektra Jakić iz Pljevalja o korišćenju, uzgoju i zaštiti šuma i izgradnji i održavanje šumskih saobraćajnica, zbog kontinuiranog nepoštovanja njegovih odredbi. To je odlučeno na juče održanoj 115. sjednici Vlade kojom je predsjedavao premijer Duško Marković. U dokumentu koji je podnio direktor Uprave Nusret Kalač precizira se da je ova kompanija, zaključno sa posljednjim danom prošle godine, imala ukupno zaduženje bruto drvnom masom od 1,15 miliona kubnih metara, dok je nerealizovana drvna masa iznosila 328.307 kubika.

Prvi punjač za električna auta postavljen na Svetom Stefanu

Prvi javni punjač za električne automobile u Crnoj Gori instaliran je na Svetom Stefanu i u vlasništvu je kompanije Adriatic Properties, pod kojom posluje luksuzni rizort Aman Sveti Stefan. Tehničko rješenje razvio je Crnogorski Telekom koji će ovakve punjače do juna postaviti na Žabljaku, Pljevljima, Cetinju i Tivtu. Punjač postavljen na Svetom Stefanu dostupan je svim građanima koji treba da zatraže karticu za njegovu aktivaciju na ulazu u parking ispred ostrva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *