Želite uspješnu djecu? Prestanite da rješavate njihove probleme

Dodajte komentar

Godinama se cijeli koncept roditeljstva temeljio na ‘ideji omogućavanja’ i konstantnog trčkaranja oko djece kako bismo bili sigurni da imaju sve što im je potrebno, pa čak i više od toga. Naravno, kao što znamo, to im je u mlađoj dobi pomagalo da postanu nezavisni, no kako djeca odrastaju, roditelji su i dalje u iskušenju da im uvijek budu pri ruci i na bilo koji način im olakšaju svakodnevni život.

Nova istraživanja sugerišu da je za što zdravije odrastanje poželjno da roditelji samo iz daljine gledaju sazrijevanje i odrastanje svoje djece i pomažu im kada je to potrebno. Umjesto toga, i dalje postoje tzv. „roditelji kosilice“, roditelji koji pokušavaju da riješe sve buduće sukobe svoje djece, grade im put da što lakše pronađu posao jednostavno „kose“ put pred njima. Oni rade sve da put odrastanja njihove djece bude što lakši, glađi i bez velikih prepreka.

No, takav način roditeljstva je loša ideja

Važno je djecu naučiti kakav je stvarni svijet i kako on zapravo funkcioniše te da neće uvijek sve biti jednostavno i onako kako su oni zamislili. Kada jednom budu zaposleni, moraju biti svjesni da šefovi neće uvijek imati razumijevanja i da će morati da  se potrude puno više da bi nešto postigli. Potrebno je da se nauče nositi s neuspjehom i da znaju rješavati sukobe.

Kada, naime, svojoj djeci uklanjate sve prepreke stvarnog svijeta ne činite im uslugu jer se tako ne uče nositi s problemima u stvarnom životu, ne uče kako ustrajati u neuspjehu kao ni prevladati izazove s kojima se mogu susresti na radnom mjestu.

Ako činite sve za svoju djecu i umjesto njih to, definitivno, nije znak ljubavi i brige već je znak da ne vjerujemo da naša djeca zapravo odrastaju, sazrijevaju i postaju odrasli ljudi. Stoga, na vrijeme promijenite svoj način odgoja djece jer im možete učiniti veliku uslugu pripremite li ih za svijet onakav kakav on stvarno jeste.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *