Na Jadranu cvjeta novi unosan biznis: Za regate stranci plaćaju više od 100 hiljada eura nedjeljno

Dodajte komentar

Iako im je organizacija 25 posto skuplja, sada ih ima godišnje tri puta više. O jedriličarskim regatama se radi, i to onima s predznakom business, jer sve više stranaca, i to ne samo iz evropskih, nego i iz prekookeanskih zemalja, želi da jedri baš na Jadranu.

Slobodna Dalmacija piše da su tako sve brojniji strani državljani članovi posada na business ili team building regatama, ili se pak nadmeću na prvenstvima svoje države, koja se organizuju u hrvatskom akvatoriju jer njihove zemlje more nemaju.

I to se sve skupo plaća, pa organizacija jedne regate na brodovima dužine 14 metara, tokom maja, košta od 90.000 do 112.500 eura.

Jedan manji stan za flotu brodova koju koristi od 200 do 250 ljudi samo sedam dana. I to u predsezoni koja upravo kreće s prvim proljetnim danima.

“Imamo prekrasno more, stranci žele da uživaju u regatavanju među našim ostrvima, plovidbi od škoja do škoja, degustaciji domaćih delicija. I to su spremni da plate – u priču o businnes regatama koje se odvijaju od 1. aprila pa do 15. juna, te opet nakon top-sezone od 1. septembra pa do 1. novembra”, rekao je Mario Malenica, i sam iskusan jedriličar, “čovik od mora i idra”, no danas uspješan poslovan čovjek, koji kormilari kompanijom “SailingForever” u Kaštel Gomilici, a koja se od 2009. godine uglavnom bavi organizovanjem regata za strane goste.

Unosni posao

Ovu priču su na Jadranu, ima tome više od dvije decenije, započeli Biograđani, pa su bili domaćini dvadesetak business regata godišnje, no kako je rasla potražnja, tako se i ponuda povećala, pa sada postoji desetak respektabilnih čarter kompanija koje nude ovu vrstu regatavanja.

A broj regata se, kako smo već naglasili, znatno povećao zadnjih godina, pa se organizuje godišnje oko 120.

“Sve vam moraju biti prijavljene u našem krovnom Hrvatskom jedriličarskom savezu. Moja kompanija ih radi godišnje dvadesetak, koje do 15. novembra za sljedeću sezonu prijavljujemo u HJS besplatno. Time dobijamo dozvolu od Saveza te od Lučke kapetanije da regatu možemo odvoziti predloženom rutom, da ćemo poštovati sva zadata pravila i da ćemo paziti na sigurnost učesnika. No ako “zakasnimo” s prijavom za sljedeću godinu i ako tokom tekuće godine prijavljujemo takav morski event, onda plaćamo 500 eura plus PDV. A osim flote brodova za najam koji koriste učesnici regate, morate imati i regatni brod, bove za regatnu proceduru, međunarodne jedriličarske suce, a ako neko od ne baš tako vještijih posada želi, angažujemo i naše iskusne skipere. Tu je i gorivo, vez u marini…”, niže detalje Malenica o ovom novom unosnom morskom poslu pa upozorava:

“Bez obzira na sve, sigurnost nam je na prvome mjestu. Ako je na moru 25 čvorova vjetra, na more se ne ide i taj dan navigavanja nema”.

Što to sve učesnici takvog tipa nadmetanja dobiju, a skuplje je za čak 25 posto od klasičnog najma broda u čarteru tokom nautičke top-sezone.

“Najam regatno opremljenih brodova iste klase, one design, a to su u mojoj ponudi jedrilice First od 45 ili 35 stopa. Flota je od 25 ili 20 brodova, a u prosjeku je osam osoba na brodu, plus suci te naši momci za organizaciju same regate. Sve zavisi od dogovora ugovoru, da li im mi osiguravamo hranu na brodu kako bi sve spremno dočekalo goste. Mi organizujemo, po dogovoru, i večere na kopnu tokom sedmodnevnog jedrenja, a cijena obroka u restoranima se kreće od 30 eura za klasični meni, ili onaj “fensi” od 50 do 70 eura. Ko što želi”, naglašava Malenica.

To u gruboj kalkulaciji iznosi ovako – ako u maju uzmete flotu brodova od 25 brodova dužine 14 metara, platićete najam po brodu 4500 eura, što iznosi u onih famoznih 112.000 eura. Za flotu od 20 brodova je 90.000 eura. No, možete proći i jeftinije ako uzmete manje brodove, od 11 metara, što je 2800 eura po brodu, odnosno za njih 20 je 56.000 eura, a za 25 plovila je to trošak od 70.000 eura.

Sedam dana plaćaju najviše Rusi, pa Slovaci, Česi i Austrijanci. Oni osim business regata, organizuju i prvenstva svojih država na moru, a kako to mogu samo preko hrvatskih firmi ili klubova, eto dobre zarade. Njemci više rade team building regate, pa se često na krmenim štrajima jedrilica vijore zastave velikih kompanija – Mercedesa, T-mobila,..

No, kuriozitet je kako na Jadran organizovano stižu i gosti iz daleke Australije. Iznajme flotu, odrade regatu u sklopu svoje multinacionalne kompanije početkom sezone, a zatim se kao pojedinci vrate tokom turističke sezone i s porodicom opet krstare Jadranskim morem.

Dosta njih se na kraju zakači na jedrenje, pa sa svojom ekipom dođu na regate od kojih su im zanimljive Viška regata krstaša te regata oko pučinskog ostrva Jabuke, iznajme brod i testiraju svoje jedriličarsko umijeće i na tim “muškim” utrkama.

Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *