Naslovne strane dnevnih novina za 7. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Neto investicije 327,6 miliona

Neto priliv stranih direktnih investicija u prošloj godini bio je 327,6 miliona, pokazuju podaci Centralne banke. Ukupne investicije su bile 843,1 milion, dok se iz zemlje odlilo 515,5 miliona. – Takvo kretanje rezultat je većeg priliva po osnovu vlasničkih i dužničkih ulaganja – objašnjeno je dokumentima CBCG. Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 110,4 miliona dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 405,1 milion.

KAP, Željezara, TE moraće dodatno da investiraju

Kombinat aluminijuma, Željezara, Termoelektrana Pljevlja i druga industrijska postrojenja moraće dodatno da investiraju da bi poslovanje uskladili sa Zakonom o industrijskim emisijama, koji je parlament usvojio juče. Generalna direktorica za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja Ivana Vojinović je kazala da će primjena zakona iziskivati velika ulaganja u industrijska postrojenja u Crnoj Gori. Ali vrijeme je da se rad postrojenja uskladi sa zakonom.

U februaru promet 680 hiljada

Na Montenegroberzi promet je u februaru bio 683.119 eura i za 434 posto veći u odnosu na prethodni mjesec i 47 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Većina prometa je ostvarena akcijama 30 kompanija (ne uključujući akcije PIF-ova i obveznice). Najviše se trgovalo akcijama Jugopetrola,Elektroprivrede, Echem, Crnogorskog Telekoma i Hipotekarne banke.

Dan

Odliv pola mijilarde

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prošloj godini iznosio je 843,1 milion eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 515,5 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG). Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, na kraju prošle godine iznosio je 327,6 miliona eura i bio je 32,4 odsto manji nego 2017. godine.

Tarifni modeli su prevaziđeni

Bivši direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Amer Jerlagić kazao je da tarifni modeli cijena električne energije, ili blok tarife, uvode oni sistemi koji nemaju dovoljno energije, koji uvoze energiju i onda na taj način stavljaju okove na ukupnu potrošnju struje. Jerlagić, međutim, smatra da su tarifni modeli koje od 1. maja uvodi Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) prevaziđen model koji je imao smisla prije 60 ili 70 godina.

Ako smanje PDV, struja neće poskupjeti

Ukoliko bi Vlada prihvatila naš predlog za smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost (PDB) na električnu energiju sa sadašnjih 21 na sedam odsto, to bi u potpunosti nadomjestilo rast računa izazvan uvođenjem dvije stope podsticaja za obnovljive izvore energije (OIE) i najavljenim povećanjem cijene struje za 2,7 odsto od 1. maja, kazao je portparol SDP-a Mirko Stanić. SP je u skupštinsku proceduru prije dva dana uputila predlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u.

Dnevne novine

SPREMA SE JAVNA PONUDA AKCIJA ATLAS BANKE

Zatvorena emisija akcija za dokapitalizaciju Atlas banke od 22 miliona eura, kroz uloge postojećih akcionara, zvanično nije uspjela, pa se privremena uprava priprema za emisiju dionica javnom ponudom trećim licima, saznaju Dnevne novine.

Usvojeno ukidanje administrativnih taksi

Poslanici vladajuće koalicije juče su jednoglasno u Skupštini usvojili Zakon o administrativnim taksama, koji predviđa ukidanje 49 nameta, i izmjene Zakona o lukama. Osim ukidanja 49 taksi, novim zakonom je predloženo i smanjenje nih 72, čime će, kako je ranije kazao ministar Darko Radunović, građani uštedjeti oko dva miliona eura na godišnjem nivou.

Mljekarima iz budžeta do 3.500 eura podrške

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je zainteresovane proizvođače da se do 6. aprila prijave na javni poziv za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka na farmama. Podrška Ministarstva za nabavku opreme za mužu, adekvatnih kanti za mlijeko i sredstava za dezinfekciju iznosi 50 odsto vrijednosti prihvatljive investicije.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *