Naslovne strane dnevnih novina za 27. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Pobjeda

Konkurs za ekonomsko državljanstvo

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je javni poziv za kvalifikovanje na listi razvojnih projekata u turizmu. Prijave mogu da dostave svi zainteresovani, uključujući i aplikante za ekonomsko državljanstvo. Radi se o turističkim kompleksima sa pet zvjezdica na Primorju vrijednosti 15 miliona eura i četiri zvjezdice u sjevernom i centralnom dijelu vrijednosti pet miliona eura.

Naplatili nepun milion duga

Poreska uprava je od “Vektre Jakić”, kojoj je 7. decembra prošle godine ukinula rješenje o reprogramu zbog neizmirivanja obaveza, naplatila 988.978 eura poreskog duga, a očekuje da naplatijoš 600 hiljada, kazali su Pobjedi iz ove institucije u odgovoru na pitanje da lije pripremljen ili predat prijedlog za pokretanje stečaja u ovoj pljevaljskoj kompaniji.

Obavezna rezerva na maksimumu

Obavezna rezerva banaka na kraju januaraje bila 249,7 miliona eura, pokazuju podaci CBCG. -Na računima obavezne rezerve banaka u zemlji izdvojeno je 54,6 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 45,4 odsto navode iz CBCG. Prosječno stanje ukupnih depozita banaka u decembru, koji čine osnovicu za obračun obavezne rezerve, bilo je 3,37 milijardi. Na one po viđenju odnosi se 65,8 odsto, a na oročene 34,2 odsto.

Dan

Napumpali vrijednost imovine, digli cijenu Acovih akcija

Predstavnici Uprave za nekretnine nerealno su procijenili i napumpali za nekoliko miliona vrijednost nepokretne imovine Rudnika uglja, kako bi toj kompaniji bio omogućen kredit koji je iskor išćen za realizaciju reprograma poreskog potraživanja.

Skuplja struja od 1. maja

Elektroprivreda (EPCG) će pomjeriti primjenu novih tarifnih modela do 1. maja, što znači da struja do tada neće poskupiti. EPCG je najavila povećanje cijene struje od 2,7 odsto do šest odsto, i to od 1. marta kroz uvođenje tarifnih paketa. Ministarka ekonomije DragicaSekulić je prije nekoliko dana najavila da će od EPCG tražiti da se do 1. aprila odloži poskupljenje kako bi se građani upoznali sa novim tarifnim paketima.

Akcionari hoće dokapitalizaciju

Iz Atlas grupe saopštili su juče da su se kompanije Duška Kneževića, koje su većinski akcionari Atlas banke, obratile prošle sedmice pismom sa predlogom predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru Centralne banke Radoju Žugiću i privremenoj upravnici Atlas banke Tanji Terić.

Dnevne novine

EKONOMSKI PASOŠ ZA INVESTITORE PROJEKATA

Ministarstvo održivog razvoja i turizma juče je pozvalo zainteresovane za ekonomsko državljanstvo Crne Gore da dostave predloge koji bi se u budućnosti našli na Listi razvojnih projekata u oblasti turizma. Kako je ranije najavljeno, a u skladu sa mogućnošću sticanja crnogorskog državljanstva prijemom ulaganjem od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore koja je na snazi od početka ove godine, prijave mogu dostaviti aplikanti i drugi zainteresovani za ulaganja u turističke projekte u našoj zemlji. Predlozi moraju ispunjavati kriterijume za izgradnju hotela, odnosno mješovitog kompleksa.

RYANAIR OTVARA NOVU LINIJU IZ PODGORICE

Niskobudžetni avio-prevoznik Ryanair juče je potvrdio da će uvesti novu liniju Podgorica Barselona počev od juna ove godine. “Ryanair najavljuje novu rutu iz Podgorice za Barselonu koja će sedmično saobraćati i biće u funkciji od juna, a dio je širenja ljetnjeg reda vožnje za 2019. godinu. Kako bismo obilježili ovaj događaj, karte kupljene do 1. marta u ponoć nudimo po cijeni od samo 34,99 eura za sva putovanja do kraja oktobra, kazala je Alehandra Ruiz iz ove avio-kompanije.

Čeka se odluka o otvorenoj prodaji akcija Atlas banke

Do početka naredne sedmice zvanično treba da bude potvrđena neuspješna zatvorena emisija akcija Atlas banke za postojeće akcionare, pošto nakon 30 dana od raspisivanja poziva nisu izvršeni ni upis, ni uplata potrebnih sredstava. Kako Dnevne novine nezvanično saznaju, privremena upravnica Tanja Terić obavijestila je Komisiju za tržište kapitala o rezultatima poziva, na osnovu kojih u roku od osam dana treba da bude izdato oficijelno rješenje o neuspješnosti emisije. Nakon toga, zatražiće odobravanje nove javne ponude za dokapitalizaciju Atlas banke zainteresovanima koji nisu postojeći akcionari ove finansijske kompanije pod privremenom upravom koju je uvela Centralna banka Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *