Bankari NLB-a žele veće plate nakon privatizacije

Dodajte komentar

Predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak najavio je da će uprava najveće slovenačke banke pokušati da poveća plate nakon privatizacije. Želje su velike, dosežu i do pola miliona eura bruto na godišnjem nivou, ali prema nezvaničnim informacijama, nadzorni odbor banke ne namjerava da odobri takav iznos.

Blaž Brodnjak odgovarao je prošle godine na pitanja nakon uvrštenja dionica NLB-a na Ljubljansku berzu, te je odgovorio i na pitanje o uticaju privatizacije najveće banke za njegov lični dohodak.

Plata je, kao što je poznato, do sada bila ograničena takozvanim Lahovnikovim zakonom iz 2010. godine, prema kojem su plate funkcija uprava i članova uprave u državnim preduzećima ograničene na pet puta prosječnu bruto platu u preduzeću ili grupi. Zbog toga je Brodnjak godišnje primio 160.000 eura bruto plate. Na prošlogodišnjem skupu, predsjednik Uprave NLB-a objasnio je da od dana uvrštenja dionica NLB-a na berzu, Lahovnikov zakon prestaje da važi. A kada je domaćin stola urednik Financi Peter Frankl pitao što će se promijeniti, Brodnjak je odgovorio:

“Računamo da će NLB-ov menadžment biti nagrađen prema tržišnim standardima.”

Prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog Dnevnika, tržišni standardi za Brodnjaka znače oko pola miliona eura godišnje. Predsjednik Nadzornog odbora Primož Karpe danas je odbio zahtjev za komentar, ali iz neslužbenih izvora, u Nadzornom odboru povećanje prihoda Uprave prihvaćeno kao neizbježna činjenica. Već je sada jasno da su članovi uprave NLB-a dobili relativno malo novca u smislu poslovnih rezultata i u poređenju s platama menadžmenta usporedivih velikih bankarskih grupacija.

Kakve bi tačnio plate članovi Uprave NLB-a trebalo da dobiju još nije poznato. Analizu je, prema nezvaničnim informacijama, naručio Nadzorni odbor upravo zbog pregovora s upravom. Ti pregovori još traju, ali ne u posljednjih mjesec dana, niti se razgovaralo o konkretnim brojkama.

Izvori uvjeravaju kako nadzornici sasvim sigurno neće pristati na iznos od pola milijuna eura godišnje za predsjednika Uprave.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *