Vodeći svjetski trgovci smanjili marže

Dodajte komentar

Vodećih 250 maloprodajnih lanaca u svijetu ostvarilo je 2017. godine prihode u iznosu od 4,53 biliona dolara, ili 5,7 posto više nego godinu ranije, pokazuje nova analiza Dilojta.

Prvih deset maloprodajnih lanaca u svijetu su u ukupnim prihodima 250 najvećih učestvovali sa nešto manje od trećine, 31,6 posto. Godinu ranije, njihov udio bio je nešto manji, 30,7 posto.

Najveći maloprodajni lanac je američki Wal-Mart, za kojim slijede takođe američki Costco, The Kroger i Amazon.com. Na petom mjestu se nalazi nemačka Schwarz Grupa, u sastavu koje su Lidl i Kaufland. Schwarz je ujedno i najveći maloprodajni lanac u Evropi.

Top 10 trgovačkih lanaca bilježi i veći rast od prosjeka za 250 najvećih maloprodajnih lanaca, 6,1 posto u odnosu na 2016. godinu, pokazuje istraživanje.

Ipak, njihova ukupna neto profitna marža u 2017. bila je manja nego godinu prije. Razloge, zaključuje se u analizi, valja tražiti u sve većem pritisku zbog rastućih troškova, sve jačoj konkurenciji i potrebama za dodatnim ulaganjima u digitalnu transformaciju poslovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *