Apel iz Davosa: Četvorodnevna radna nedjelja je bolja i za radnike i za poslodavce

Dodajte komentar

Kraće radno vrijeme imalo bi niz pogodnosti za radnike i poslodavce, a svijet bi trebalo da prihvati četvorodnevnu radnu nedjelju, To su poručili psiholog Adam Grant i ekonomista i istoričar Rutger Bregman na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

“Mislim da imamo neke dobre eksperimente koji pokazuju da ako smanjite radno vrijeme, ljudi bolje i efikasnije usmjeravaju svoju pažnju, pa urade isto koliko i za duže radno vrijeme, a to često bude kvalitetnije i kreativnije. Takođe su i lojalniji organizacijama koje su spremne da im daju fleksibilnost kako bi brinuli o svom životu izvan posla”, rekao je Adam Grant, psiholog sa Vorton škole Univerziteta u ​​Pensilvaniji.

Ekonomista i istoričar Rutger Bregman, autor knjige Utopija za realiste, saglasan je sa Grantom i objašnjava da kraća radna nedjelja zapravo nije toliko radikalna.

Decenijama, najznačajniji ekonomisti, filozofi, sociolozi, vjerovali su, sve do 1970-ih, da ćemo sve manje raditi. U dvadesetim i tridesetim godinama prošlog vijeka postojali su veliki kapitalistički preduzetnici koji su otkrili da, ako skratite radnu nedjelju, zaposleni postanu produktivniji. Henri Ford je, na primjer, otkrio da, ako promijeni radnu nedjelju sa 60 sati na 40 sati, zaposleni bi postali produktivniji, jer nisu bili toliko umorni u svoje slobodno vrijeme”, rekao je Bregman.

Ova stanovište podržano je od strane akademskog istraživanja. Višestruke studije podržavaju stav da bi kraća radna nedjelja učinila ljude srećnijim i produktivnijim, dok podaci OECD-a pokazuju da zemlje sa kulturom dugog radnog vremena često imaju loš rezultat za produktivnost i BDP po satu rada.

U međuvremenu, jedna kompanija na Novom Zelandu, koja je prošle godine osudila četvorodnevnu radnu sedmicu, predomislila se i potvrdila da će usvojiti mjeru na trajnoj osnovi.

Akademici koji su proučavali studiju prijavili su niži nivo stresa, veći nivo zadovoljstva poslom i bolji osjećaj ravnoteže između posla i života. Oni kažu i da su radnici bili 20 odsto produktivniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *