Naslovne strane dnevnih novina za 28. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Kinezima za autoput isplaćeno 511,68 miliona eura

Crna Gora je kineskoj kompaniji Chine road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, od početka izvođenja radova 2015. godine do kraja prošle, ukupno isplatila 511,68 miliona od planiranih 809,57 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

Atlas grupa podnijela tužbu protiv Centralne banke

Atlas grupa podnijela je tužbu Upravnom sudu radi poništenja rješenja Centralne banke (CBCG) o oduzimanju dozvole za rad i p okretanju stečaja u Invest banci Montenegro, usljed, kako su naveli, konstatovanja da je vrhovna monetarna institucija prekršila više crnogorskih zakona.

Preuzeto 30 odsto više struje

Korisnici elektrodistributivnog sistema u decembru prošle godine preuzeli 267,17 miliona kilovat sati struje, što je oko 30 odsto više nego u novembru, saopšteno je u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS). Najviše struje, skoro 42 odsto, distribuirano je u Podgorici, Danilovgradu i na Cetinju. Ekipe Sektora za održavanje u decembru su 1.520 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju objekata iznosila je oko 522.000 eura, naveli su u CEDIS-u.

Dan

Podnijeli tužbu i najavili krivične prijave protiv CBCG

Atlas grupa je Upravnom sudu podnijela tužbu kojom traži ukidanje stečaja u IBM banku, dok će protiv odgovornih lica iz privremene uprave i CBCG podnijeti krivične prijave Atlas grupa, čiji je vlasnik Duško Knežević, podnijela je tužbu Upravnom sudu radi poništenja rješenja Centralne banke (CBCG) o oduzimanju dozvole za rad i pokretanju stečaja u Invest banci Montenegro (IBM), usled konstatovanih izrazitih i očiglednih kršenja više zakona države od strane vrhovne monetarne institucije.

Bankrotira svaka treća firma ofšor vlasnika

Od 14 kompanija, u kojima su vlasnici sa ofšor destinacija, u četiri je uveden stečaj. To bi značilo da bankrotira svaka treća firma čiji je vlasnik sa ofšor destinancije. Centralna depozitarna agencija (SDA) bilježi da su među vlasnicima nekih crnogorskih kompanija i firme sa egzotičnih destinacija, poput Sejšelskih ostrva, Kipra, Paname, Britanskih Djevičanskih ostrva, Lihtenštajna, Mauricijusa i Gibraltara.

Zaštititi sistem

Najveći izazov Crne Gore u Poglavlju 17 biće kako zaštititi finansijski sistem, a najveći strah je da li će domaće institucije uspjeti da odgovore na taj izazov, saopštila je ekonomska analitičarka Ana Nives Radović. Ona je kazala d a crnogorska i evropska javnost do sada nijesu imale pri liku da saznaju jasan, konačan stav Evropske komisije (EK) i Evropske centralne banke (ECB) po pitanju uslova za zatvaranje Poglavlja 17 koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu uniju, iako je to pitanje više putaotvarano.

Pobjeda

Ne držati sav novac u jednoj banci

Građani koji imaju više od 50.000 eura štednje sav novac ne treba da drže u jednoj banci, već da ga rasporede u više banaka, savjetuju iz Fonda za zaštitu depozita, CBCG, analitičari… To se stručno zove disperzija rizika i elementarnije uslov da ne izgube svoj novac u slučaju da banka ode u stečaj. U momentu stečajajedne ili više banaka svaki depozit do 50.000 eura je garantovan u svakoj od banaka i biće isplaćen iz Fonda za zaštitu depozita.

Tvrde da je CBCG prekršila više zakona

Atlas grupa podnijela je tužbu Upravnom sudu radi poništenja rješenja Centralne banke Crne Gore o oduzimanju dozvole za rad i pokretanju stečaja u IBM banci usljed, kako su naveli, očiglednih kršenja više zakona države Crne Gore. -CBCG i privremena uprava nijesu omogućili akcionarima i povjeriocima banke, i pored zvaničnih zahtjeva, uvid u dokumentaciju, čime su onemogućili zainteresovane u postupku da imaju pravičnu mogućnost za osporavanje njihovih akata. To je urađeno namjerno i tendenciozno, sa ciljem da istina vezana za IBM banku ne bi izašla u javnost. Zbog toga će protiv odgovornih lica iz privremene uprave i CBCG biti podnijete krivične prijave navedeno je u saopštenju Atlas grupe.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *