Naslovne strane dnevnih novina za 16. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Biznis pun korupcije

Korporativni život u Crnoj Gori komplikuje korupcija, dok je pravni sistem politizovan i ugrožen organizovanim kriminalom. Tu su i problemi netačnih zemljišnih knjiga i sporih administrativnih procedura, piše, između ostalog, u analizi francuske osiguravajuće kuće SoDse o ekonomskim indikatorima u Crnoj Gori. Radi se o osiguravajućoj kući koja svojim klijentima proaktivno pruža detaljne analize rizika, omogućavajući im pravu odluku u pravom trenutku i sprečavanje kreditnih rizika. Analizauključuje procjenu za 160 zemalja, poslovne klime i procjenu rizika za 13 sektora širom svijeta.

Nećemo graditi stanove

Konzorcijum češke kompanije Filibert i hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Vile “Oliva, koji je dostavio ponudu za kupovinu akcija Instituta “Simo Milošević, ozbiljan je investitor i ima ambiciju da ulaže u njegovu infrastrukturu i unapređenje ponude, saopštio je biznismen Žarko Rakčević, Vlasnik HTP “Oliva je kazao da se ne radi ni o kakvim “ofšor firmama sa rajskih ostrva, već da imaju ambiciju da ulaganjem u infrastrukturu i unapređenje ponude pozicioniraju Institut na tržištu hotelske i rehabilitacione industrije koje mu pripada.

Žugić obmanuo Skupštinu, steča predlagan prije tri godine

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić je na jučerašnjem kontrolnom saslušanju na skupštinskom Odboru za ekonomiju kazao da su se uslovi za uvođenje prinudne uprave u Atlas banku stekli u pravo vrijeme tek 7. decembra prošle godine, kada je ona i uvedena. Međutim, dokumentacija iz 2015. godine, koju “Dan posjeduje, pokazuje da je još tada u Atlas banku ne samo trebalo da se uvede prinudna uprava, već i da se toj banci oduzme dozvola za rad i uvede stečaj.

Dnevne novine

Projekat od 1,7 miliona za regulaciju tržišta

Kroz tehničku podršku za usklađivanje i sprovođenje pravne tekovine Evropske unije (EU) u oblasti unutrašnjeg tržišta, ostvarićemo značajan napredak usvajanjem standarda koji se primjenjuju u oblasti unutrašnjeg tržišta i unapređujući kapacitete nadležnih institucija, kazao je direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima Ministarstva ekonomije Radosav Babić.

ATLAS BANKA IMA ŠANSU ZA OPORAVAK

U Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) vjeruju da Atlas banka, za koju je početkom mjeseca ocijenjeno da je treba dokapitalizovati, ima šansi za oporavak i nastavak poslovanja kroz dokapitalizaciju. Takve ocjene čule su se juče na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet od guverenera CBCG Radoj a Žugića i direktora Sektora za kontrolu banaka u CBCG Dejana Vujačića.

Očekuju odgovore Žugića

Atlas grupa juče je otvorenim pismom pozvala guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića da im odgovori na 20 pitanja, uključujući i “da li misli da podnese ostavku zbog nezakonitih radnji vezanih za Atlas i Invest banku Montenegro” “Javnost Crne Gore i regiona, deponenti, klijenti, te akcionari Atlas banke i IBM, a nadamo se i pravosudni organi Crne Gore, očekuju da dobiju odgovore od guvernera Žugića na sljedeća pitanja vezana za postupke koje je on inicirao protiv Atlas i IBM banke”, precizirali su iz Atlas grupe.

Pobjeda

Klijente IBM-a isplatiće NLB, Sosijete ženeral i Hipotekarna banka

Isplata garantovanih depozita IBM biće preko Sosijete ženerale, Hipotekarne i NLB, odlučio je Fond za zaštitu depozita, saopštenoje iz Fonda za zaštitu depozita. Deponentima IBM-a, koji ne namjeravaju da garantovani depozit preuzmu u gotovom novcu, preporučuju da do početka isplate otvore račun u jednoj od izabranih banaka.

Kotor nominovan za titulu najbolje evropske destinacije

Kotor je nominovan za titulu najbolje evropske destinacije u 2019. godini, nakon rezultata ostvarenih tokom 2018. na takmičenju koje sprovodi European Best Destinations (EBD), saopšteno je iz Turističke organizacije tog grada. Za titulu najbolje destinacije takmiče se, osim Kotora, Brisel, Budimpešta, Malaga, Bratislava, Beč, Poznan, Prag, Berlin, Ženeva, London, Mec, MonteIzola, Riga, Pariz, Dinan, Firenca, Cavtat, San Maksim i Atina.

Do kraja sedmice oglas za dokapitalizaciju Atlas banke

I u slučaju da Atlas banka ode u stečaj, što ne očekujemo, Fond za zaštitu depozita moći će da isplati sve garantovane depozite, koji su pojedinačno do 50.000 eura, kazao je guverner dr Radoje Žugić na konsultativnom saslušanju u skupštinskom odboru za ekonomiju.Saslušanje je uslijedilo nakon uvođenja stečaja u IBM i privremenih mjera u Atlas banku.On je saopštio da će do kraja ove sedmice biti objavljen oglas za dokapitalizaciju Atlas banke, za koju je potrebno 22 miliona eura i istakao da se nada da postoji šansa za njen oporavak.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *