Britanski poslanici glasaju o planu za Brexit

Dodajte komentar

Britanski poslanici spremaju se da glasaju o tome hoće li podržati sporazum Therese May za napuštanje Evropske unije i to nakon višednevne oštre rasprave. May je pozvala poslanike da podrže njezin dogovor i da “smisleno glasaju”. No, mnoge njene stranačke kolege bi joj mogle okrenuti leđa i pridružiti se opoziciji što bi moglo voditi premijerkinom padu.

U posljednjem pokušaju da uvjeri poslanike da podrže njen plan koji uključuje i uslove izlaska iz Unije, kao i buduće odnose sa Briselom, May je u ponedjeljak veče ponovila da sporazum nije savršen, ali da kada se budu pisale istorijske knjige zasigurno će se u njima naći odgovori na pitanja da li se ispoštovala volja građana, da li su se štitili interesi britanske ekonomije, ili poslanici nisu ispunili ono što su građani od njih očekivali.

Premijerka je pokušala uvjeriti poslanike da neće biti nikakve fizičke barijere, kontroverznog “sigurnosnog pojasa” sa Sjevernom Irskom.

Istakla je nova pisana uvjeravanja EU da bi predloženi sporazum o carinama bio privremen i da bi, ako se pokrene, trajao “najkraće moguće razdoblje”.

Premijerka će se prije današnje sjednice parlamenta još jednom obratiti svojoj vladi. No, mnogi poslanici iz Konzervativne stranke, kao i koalicione partneri Demokratski unionisti odlučno su protiv dogovora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *