Naslovne strane dnevnih novina za 5. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

U Atlasu duplo gore, a nema stečaja

Savjet Centralne banke odlučio je da oduzme dozvolu za rad Invest banci Montenegro (IBM) i otvori stečajni postupak, dok je za Atlas banku, koja je sudeći po revizorskim izvještajima, u mnogo gorem stanju, predložena dokapitalizacija. Obje banke su u vlasništvu biznismena Duška Kneževića. Sagledavajući stanje u Atlas banci, te uzimajući u obzir rizični profil ove banke nakon utvrđenih iznosa gubitaka i pripremljenog bilansa stanja banke, privremeni upravnik je utvrdio da bi dalji nastavak poslovanja banke bio moguć uz njenu dokapitalizaciju i predložio da se sprovede postupak dokapitalizacije u skladu sa članom 126a Zakona o bankama.

Herceg Novi na šestom mjestu

Herceg Novi se nalazi na šestom mjestu na listi popularnog američkog biznis magazina “Forbs, koji je među 18 najboljih budžet destinacija za ovu godinu uvrstio Balkansko poluostrvo, a kao polaznu tačku preporučio grad pod Orjenom. Kako je saopšteno iz hercegnovske Turističke organizacije (TO), iskustva i doživljaje sa Balkana, odnosno iz Herceg Novog, čitaocima “Forbsa je prenijela ugledna britanska blogerka Ketrin Houv, koja je boravila u Crnoj Gori u novembru 2017. godine.Kako se navodi, ona je kazala da se ne slaže sa mišljenjem većine da je Evropa skupa, a onima koji žele da je dožive u okviru svog budžeta predložila je da otkriju Balkansko poluostrvo.

Zastrašivao novinarku, a sad prodaje pasoše u ime Vlade

Partner Vlade Crne Gore u realizaciji programa ekonomskog državljanstva švajcarski advokat Kristijan Kalin – pokušavao je da zastraši pokojnu maltešku novinarku Dafne Karuana Galiciju da prestane da objavljuje članke o sumnjivim poslovima njegove firme Henli end partners. Tu optužbu iznio je sin pokojne novinarke (koja je ubijena u napadu bombom 2017. godine) Metju Karuana Galicija, tvrdeći kako je Kalin podnosio tužbe protiv njegove majke sa velikim odštetnim zahtjevima da bi je finansijski iscrpio, kao i da je koristio političke veze na Malti na najvišem nivou kako bi uticao da ona povuče tekstove.

Dnevne novine

CRNOJ GORI TREBA DOMAĆI BREND CIGARETA

Stvaranje domaćeg brenda cigareta bilo bi značajno za dalji razvoj duvanske industrije u Crnoj Gori, smatra izvršna direktorica Novog duvanskog kombinata Podgorica (NDK) Savka Darmanović. Ona je u intervjuu Vikend novinama govorila o planovima kompanije za 2019. godinu, među kojima su povećana proizvodnja i otkup duvana od individualnih proizvođača, kao i pokretanje novih kapaciteta i otvaranje 90 radnih mjesta.

PRIHODOVALI SMO 7,1 MILION EURA, OVE GODINE OČEKUJEM UREĐENIJU OBALU

Uspješna godina za crnogorski turizam odrazila se i na poslovanje Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, čiji direktor Predrag Jelušić za Vikend novine najavljuje brojne projekte u ovoj godini. “U 2018. prihodovali smo više od 7,1 milion eura, čime smo premašili planirani iznos, a odlični rezultati mogu se pripisati efikasnosti službi pri sprovođenju trogodišnjeg plana, ali i odgovornosti naših zakupaca”, istakao je on.

Atlas banka biće dokapitalizovana

Atlas banka, koja je dio Atlas grupe biznismena Duška Kneževića, biće dokapitalizovana, preporuka je stečajnog upravnika koja je usvojena na 38. sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore (CBCG) održanoj protekla dva dana u Podgorici. Na sastaku kojim je predsjedavao guverner dr Radoje Žugić, Savjet je razmatrao izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja ove i Invest banke Montenegro (IBM), takođe dijela Atlas grupe, u koje je 7. decembra uvedena privremena uprava.

Pobjeda

KAP sa mazuta prelazi na plin

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je građevinsku dozvolu kompaniji Uniprom enerdži za rekonstrukciju postojećih instalacija na mazut na dijelu urbanističke parcele broj 1, u katastarskoj opštini Dajbabe, u zahvatu DUP-a “Industrijska zona KAP.

Koncesionari do 100.000 eura ne podnose izvještaj

Komisija za tržište kapitala raspisalaje javnu raspravu o nacrtima pravila o sadržaju i načinu dostavljanja izvještaja o koncesionim i drugim naknadama i o načinu dostavljanja informacija u Centralni registar propisanih informacija. Pravilima je regulisano dostavljanje izvještaja o koncesijama za šume, koji mora imati podatke o ukupnom iznosu plaćenom državi, naknade za korišćenje prava, dividende i bonuse vezane uz ugovaranje, istraživanje i proizvodnju, naknade za licence, zakupnine i ostale naknade i plaćanja za unapređenje infrastrukture.

IBM-u stečaj, Atlas čeka dokapitalizacija

Savjet Centralne banke juče je oduzeo dozvolu za rad IBM banci, koja posluje u sastavu Atlas grupe Duška Kneževića. To je urađeno na prijedlog privremenog upravnika banke Milana Remikovića i istovremenoje doneseno rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad ovom bankom u skladu sa odredbama člana 2, stav 1 Zakona o stečaju i likvidaciji banaka. Atlas banci, u koju su kao i u IBM uvedene privremene mjere početkom decembra prošle godine, dozvoljena je sanacija kroz dokapitalizaciju.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *