Uslov za povećanje plata u privatnom sektoru je uvođenje neoporezivog dijela zarade

Dodajte komentar

Uslov za povećanje plata u privatnom sektoru je uvođenje neoporezivog dijela zarade, kazali su Pobjedi iz Unije poslodavaca, komentarišući Vladina očekivanja da poslodavci u ovoj godini povećaju primanja zaposlenim.

U Nacrtu programa ekonomskih reformi od ove do 2021, o kojem je počela javna rasprava, navodi se da očekuju rast zarada u privatnom sektoru, a da će u javnom ostati na istom nuvou.

Rješenje koje mi predlažemo, između ostalih, usmjereno je na uvođenje neoporezivog dijela zarade, koji postoji u svim zemljama regiona precizirali su iz UPCG i dodali da na kretanje nivoa zarada utiče više faktora, pa je teško dati procjenu.

Oni smatraju da je kretanje nivoa zarada u privatnom sektoru uslovljeno sa više faktora tako da je teško dati odgovarajuću procjenu.

Za rast zarada potrebno je povećati uspješnost poslovanja, odnosno unapređenje poslovnog ambijenta. U UPCG se godinama zalažemo da poslodavci dobiju poslovni ambijent bez brojnih i nepotrebnih biznis barijera da razvijaju svoje poslovne sisteme i privredu u cjelini kažu u ovoj poslodavačkoj organizaciji. Bez odgovora je ostalo pitanje koliki je prosjek zarada u privatnom sektoru, u kojim oblastima privatnog sektora bi bio moguć rast zarada u ovoj godini, kao i da li postoji opasnost da zarade krenu u suprotnom smjeru, odnosno da dođe do smanjenja.

Iz UPCG su, međutim, pozdravili Vladine nacrte zakona za smanjenje administrativnih naknada i lokalnih komunalnih taksi i naveli da duže ukazuju na neophodnost smanjenja i ukidanja pojedinih fiskalnih i parafiskalnih nameta, jer otežavaju poslovanje.

Nacrtima zakona o administrativnim i lokalnim komunalnim taksama predloženo je drastično smanjenje tarifa, sa kojim bi opštine trebalo da se usklade do 31. jula ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *