Zakon o sanaciji kreditnih institucija naredne godine

Dodajte komentar

Usvajanjem Zakona o sanaciji kreditnih institucija, koje se očekuje krajem naredne godine, unaprijediće se pravni osnov za primjenu instrumenata za pravovremenu intervenciju u banci koja je u problemima, kazali su u Centralnoj banci (CBCG).

Zakon će, kako je saopšteno na sjednici Savjeta CBCG, ograničiti i uticaj propasti banke na ekonomski i finansijski sistem, uz minimalne mogućnosti da troškove sanacije snose poreski obveznici.

“Usvojene su i radne verzije nacrta zakona o kreditnim institucijama i njihovoj sanaciji, kao i o izmjenama i dopunama zakona o stečaju i likvidaciji banaka. Savjet je usvojio i izmjene i dopune Odluke o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom u bankama”, naveli su u CBCG.

Banke očekuju, kako su istakli u vrhovnoj monetarnoj instituciji, da će uslovi kreditiranja za stanovništvo u narednom kvartalu biti povoljniji. Savjet CBCG je podržao i Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, uz ocjenu da se njime nastavlja primjena mjera konsolidacije koje će doprinijeti jačanju fiskalne održivosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *