Naslovne strane dnevnih novina za 28. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Za strance 20 hiljada dozvola

Za privremeni boravak i rad stranaca za narednu godinu Vlada je odlukom usvojenomjuče odredila 20,45 hiljada dozvola. Za zapošljavanje stranaca se utvrđuje 11,9 hiljada dozvola, a za sezonsko 3,55 hiljada, kao i pet hiljada dozvola u rezervi kod Ministarstva rada za dodatno raspoređivanje u skladu sa potrebama tržišta rada.

Traže dozvolu za dalekovod

Ministarstvo saobraćaja tražilo je građevinsku dozvolu za izgradnju priključnih dalekovoda i trafostanica za prioritetnu dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa. U zahtjevu se navodi da se traži gradnja dvije trafostanice 110/20 kilo volti (kV), kao i priključnih dalekovoda za te trafostanice. Traži se i gradnja trafostanice 220/110/35 Podgorica 1, kao i izgradnja dalekovodnog polja za 110 kV dalekovod Podgorica Smokovac Mrke.

Voli nudi 5,65 miliona za 20 hiljada kvadrata

Kompanija Voli trejd dostavila je ponudu za kupovinu 20 hiljada kvadrata zemljišta bivše fabrike Radoje Dakić za 5,65 miliona eura. Stečajni upravnik fabrike Mladen Marković juče je na otvaranju ponuda u Privrednom sudu konstatovao da je Voli bio jedini ponuđač na tenderu na kojem se prodavala preostala imovina preduzeća po početnoj cijeni od 44,9 miliona eura.

Dan

Montenegroerlajnzu još 5,5 miliona državne pomoći

Grupa poslanika vladajuće koalicije dostavila je amandman na predlog Zakona o budžetu kojim je predviđena nova pomoć nacionalnom avio-prevozniku Montenegroerlajnzu (MA) od 5,5 miliona eura. To je samo jedan od desetak amandmana koji su podneseni na predlog zakona.

Mijenjaju Zakon o gašenju banaka

Savjet Centralne banke usvojio je juče radne verzije nacrta zakona o kreditnim institucijama, nacrta zakona o sanaciji kreditnih institucija i nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju i likvidaciji banaka. To je juče saopšteno iz te krovne finansijske institucije. Savjet Centralne banke održao je juče 36. sjednicu, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić.

Povećali rezervu za političku korupciju

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica kazao je da ni 2019. budžet neće biti instrument razvojne politike, već akt naklonjen funkcionerima, izvršnoj vlasti i povlašćenim licima. Istakao je da je budžet funkcionerski, a ne narodni. – O tome govore mnoge budžetske stavke i budžet u cijelini. Tako u odnosu na 2018. godinu, rast tekućih izdataka za 62 miliona eura, odnosno izdataka za bruto zarade u javnom sektoru za 33 miliona eura, a da nije došlo do povećanja plata, govori da se sve veći fiskalni prostor odvaja za potrošnju koja nije podloga rasta kao što su javne kapitalne i investicije privatnog sektora rekao je Koprivica.

Dnevne novine

Zakon o sanaciji kreditnih institucija naredne godine

Usvajanjem Zakona o sanaciji kreditnih institucija, koje se očekuje krajem naredne godine, unaprijediće se pravni osnov za primjenu instrumenata za pravovremenu intervenciju u banci koja je u problemima, kazali su u Centralnoj banci (CBCG).

Naplaćeno skoro 730 miliona poreza

Uprava carina je od početka godine do 10. decembra naplatila 729,97 miliona eura prihoda, što je 12,11 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je u Upravi. Rast naplate prihoda u odnosu na isti period prošle godine, kako su kazali, prvenstveno je uslovljen boljom naplatom poreza na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu u iznosu od 484,98 miliona eura.

Luka Kotor dobila je prvenstvenu koncesiju

Luka Kotor je nakon sedam godina dobila prvenstvenu koncesiju na oblast kojom upravlja, odlučeno je na jučerašnjoj 104. sjednici Vlade kojom je predsjedavao premijer Duško Marković. Ovo privredno društvo dobilo je ovu potvrdu kako je i očekivalo, nakon što je aktuelni menadžment kotorske kompanije 2. oktobra Ministarstvu saobraćaja i pomorstva predao zahtjev za dodjelu prvenstvene koncesije za lučko područje ovog grada.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *