Naslovne strane dnevnih novina za 21. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Odustali i povjerioci

Nije formiran odbor povjerilaca stečajnog dužnika “Vektra Nord, jer na jučerašnjem sastanku u Privrednom sudu nije bilo zainteresovanih povjerilaca, potvrdio je stečajni upravnik Saša Zejak. Stečaj u jednu od firmi biznismena Dragana Brkovića uveden je prije mjesec na prijedlog Poreske uprave zbog duga od 478,9 hiljada eura. Povjerioci su imali rok do polovine decembra da prijave svoja potraživanja, a ročište za njihovo ispitivanje trebalo bi da bude održano iduće nedjelje.

Marković: Očekujem od ministara veću kreativnost i štednju

Premijer Duško Marković saopštio je juče na sjednici Vlade da očekuje od ministara kreativnost i brzo donošenje odluka. – Od ministara očekujem i štednju, odnosno racionalno ponašanje u potrošnji. Od danas do 2020. naš uspjeh mjeriće se prije svega odnosom prema državnom novcu, a ne samo prema investicijama koje su tu. Time stvaramo pretpostavke da benefite našeg privrednog rasta osjete građani poručio je premijer zaključivši raspravu o jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi.

Stečajce povukli sa tržišta do 9. januara

Komisija za kotaciju Montenegroberze odlučila je juče da hartije od vrijednosti HTP “Vektra Boka, Solana “Bajo Sekulić, ,,Bjelasica Rada u stečaju isključi sa slobodnog tržišta akcija i uvrsti u podsegmet ovog tržišta. Trgovina akcijama ovih kompanija počinje od srijede 9. januara 2019. Odlučeno je takođe da se hartije Vatrostalne Podgorica uvrste na slobodno tržište akcija. Trgovina ovim akcijama, kako je komisija odlučula počinje od utorka 25. decembra.

Dan

Vlada se zadužuje još 620 miliona

U 2019. godini Vlada će pozajmiti 190 miliona za finansiranje budžetskih obaveza, 180 miliona za autoput, a ukoliko ispuni uslove Svjetske banke zadužiće se još 250 miliona, što je ukupno 620 miliona.

Brković ponizio Skupštinu

Održavanje današnje zajedničke sjednice odbora za poljoprivredu i ekonomiju u vezi sa rješavanjem problema u Vektri Jakić, a sazvane na zahtjev vlasnika tog preduzeća Dragana Brkovića, osudili su u opoziciji. Naveli su da se hitnim sazivanjem sjednice na zahtjev jednog od najvećih poreskih dužnika, ponižava Skupština.

Biraju izvršnog direktora

Odbor direktora Luke Bar, kojije izabran prije desetak dana, trebalo bi, prema informacijama “Dana”, da na današnjoj sjednici izabere izvršnog direktora tog državnog preduzeća. Odbor direktora, čiji je predsjednik Vojin Žugić, biraće izvršnog direktora između četiri kandndata koja su ioslala prijave na konkurs koji je objavljen u novembru.

Dnevne novine

SDP, URA i Demokrate protiv saslušanja Brkovića

Skupštinski odbori za ekonomiju, finansije i budžet i turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje danas će održati konsultativno saslušanje o primjeni koncesionog između Vlade i firme Vektra Jakić, biznismena Dragana Brkovića. Na sjednicu su, osim predstavnika tog preduzeća, pozvani i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za šume, Poreske uprave i Državne revizorske institucije.

Za refinansiranje dugova moguće zaduživanje i do 250 miliona eura

Država će se kod međunarodnih finansijskih institucija naredne godine zaključiti kreditne aranžmane u vrijednosti od 214 miliona eura, navodi se u Odluci o zaduživanju koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici. Ovim dokumentom se precizira da će kreditno zaduženje kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) biti: 15 miliona eura za izgradnju zatvora u Mojkovcu, 10 miliona za nastavak Projekta Hljadu plus, isto toliko za izgradnju i rekonstrukcija predškolskih ustanova…

Pregovaraju o četvrtoj fazi projekta Hiljadu plus

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović uručio je juče, u okviru treće faze projekta Hiljadu plus, 110 vaučera za građane sa liste čekanja. On je kazao da i da su obavljeni preliminarni razgovori sa predstavnicima Centralne evropske banke o četvrtoj fazi Hiljadu plus.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *