Zasijedao Savjet za konkurentnost: Cilj je rast BDP-a daleko iznad konzervativnih prognoza

Dodajte komentar

Savjet za konkurentnost je na IV sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijerDuško Marković, razmotrio i usvojio Izvještaj o implementaciji Programa ekonomskih reformi Crne Gore za 2018. godinu i Nacrt Programa ekonomskih reformi Crne Gore za period 2019-2021.godina koji je na javnoj raspravi do 31. decembra, saopšteno je iz Vlade.

U ključnim dokumentima Crne Gore u našem ekonomskom dijalogu sa Evropskom unijom i ključnim strateškim dokumentima za srednjoročno makroekonomsko i fiskalno programiranje, navedeno je, između ostalog, da je u protekloj godini u predviđenim rokovima i sa planiranim budžetima implementirano 19 od 20 prioritetnih reformskih mjera te da je Crna Gora ostvarila u prva dva kvartala odličan ekonomski rezultat privrednog rasta. Dostupni indikatori za treći kvartal pokazuju da se trend ekonomskog rasta nastavlja – navedeno je u Izvještaju za proteklu godinu.

U dokumentu koji tretira proteklu godinu pobrojane su privredne aktivnosti koje su rezultirale odličnim performansama i navedena činjenica da je usljed povećane tražnje za radnom snagom i kao rezultat podsticaja za samozapošljavanje i Vladine aktivne politike zapošljavanja značajno povećana stopa zaposlenosti.

Nacrt Programa ekonomskih reformi Crne Gore za period 2019-2021.godina, sadrži prateću agendu strukturnih reformi važnih za smanjenje ili eliminisanje prepreka privrednom rastu i jačanju sveukupne konkurentnosti zemlje i procjene ekonomskog rasta za predstojeće godine i to: 2,8% u 2019. godini; 2,3% u 2020. i 2,4% u 2021. godini.

U okviru diskusije po ovim dvijema tačkama dnevnog reda istaknuto je da konzervativni pristup Ministarstva finansija u projekciji privrednog rasta uključuje sve rizike i deficite u našim javnim finansijama, ali da je cilj Vlade daleko viši privredni rast od projektovanog kao što je bio slučaj i u protekle dvije godine. Predsjednik Vlade zaključio je raspravu konstatacijom da ne dovodi u pitanje projekcije Ministarstva finansija koje uključuju sve aspekte i rizike, ali da projektovane vrijednosti privrednog rasta nijesu i ne mogu biti cilj Vlade. „Mi smo tu da te rizike eliminišemo i da otvorimo prostor za nastavak visokog rasta. Od svakog nadležnog resora tražiću daleko više brojke. To će biti naša agenda u 2019. godini“ – rekao je premijer Duško Marković.

Savjet za konkurentnost je razmotrio Informaciju o pozicioniranju Crne Gore u Izvještaju o lakoći poslovanja Svjetske banke – „Doing Business” 2019, Analizu pada ranga po indikatorima u okviru Izvještaja o lakoći poslovanja – „Doing Business” 2019 i Inicijativu Advokatske kancelarije Jovović, Mugoša i Vuković za izmjenu zakonodavstva u oblasti registracije privrednih subjekata i vođenja javnih registara u privredi.

Sva ministarstva, Uprava za nekretnine, Fond PIO, Uprava carina, Uprava za inspekcijske poslove i Poreska uprava zadužene su, a Notarskoj komori je preporučeno da tokom 2019. godine, sa posebnom pažnjom pristupe implementaciji reformi ranije prepoznatih Akcionim planom za unapređenje poslovnog ambijenta.

Ministarstvo finansija je zaduženo da u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore preduzme aktivnosti na unapređenju procesa izvještavanja i prikupljanja podataka za Izvještaj o lakoći poslovanja „Doing Business“, kroz komunikaciju sa kontributorima.

Savjet za konkurentnost je razmotrio tekstove pripremljenih zakona o lokalnim komunalnim taksama i o administrativnim taksama kao i Kratku informaciju o statusu Zakona o javno-privatnom partnerstvu.

U diskusiji je istaknuto da i Vlada i privreda dijele pristup da značajne razlike među crnogorskim opštinama u politikama taksi destimulišu mali i srednji biznis te da nove prihode ne treba zasnivati na taksama već ih moraju generisati razvoj i stvaranje nove vrijednosti.

Ministarstvo finansija zaduženo je da preduzme dalje aktivnosti u cilju utvrđivanja zakonâ od strane Vlade.

Savjet se upoznao sa Izveštajem o parafiskalitetima na lokalnom nivou-opština Budva, Bijelo Polje i Danilovgrad, koji je izradila Unija poslodavaca Crne Gore uz podršku Međunarodne organizacije rada.

Razmotreni su Komentari i sugestije Unije poslodavaca Crne Gore na Nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga koji se tiču tehničkih rješenja online fiskalizacije žiralnih računa i gotovinskog prometa kao i vođenja registara poreskih kasa. Savjet je preporučio Ministarstvu finansija da predloge uzme u razmatranje u postupku pripreme Nacrta zakona.

Savjet za konkurentnost je, razmatrajući zaključke sa prethodne dvije sjednice, konstatovao da u izradi pojedinih zakonskih rješenja nijesu bili uključeni predstavnici privrede. Ministarstva su zadužena da kvartalno izvještavaju Savjet za konkurentnost o uključivanju i konsultovanju predstavnika privrede prilikom izrade zakonâ koji imaju uticaj na poslovni ambijent.

Usvojien je Izvještaj o realizaciji preporuka „Giljotine propisa“ planiranih za treći kvartal 2018. godine. Ministarstva finansija; ekonomije; kulture; održivog razvoja i turizma; poljoprivrede i ruralnog razvoja i rada i socijalnog staranja zadužena su da intenziviraju aktivnosti na realizaciji preporuka iz Akcionog plana „Giljotine propisa“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *