Ruski biznismen uzeo još 1,15 miliona Opštini Budva

Dodajte komentar
Budva

Budvanska građevinska kompanija „R.E.C.“, ruskog biznismena Anatolija Davidjuka, prinudno je juče naplatila 1,15 miliona eura sa opštinskog računa. To je urađeno nakon što je sudski, poslije dvije godine, dobila spor po kome lokalna uprava mora da plati za dvije saobraćajnice koje su izgrađene u Bečićima.

Sekretar za zaštitu imovine u opštini Nikola Plamenac kazao je da je Apelacioni sud presudio u korist građevinske kompanije, te da su prethodno bilo još dvije presude, od kojih je jedna pred Privrednim sudom bila u korist opštine. Plamenac je istakao da je sudski spor pokrenut zbog dogovora koji je investitor imao sa prethodnom vlašću. Ovo je drugi put za proteklih pola godine, da ovaj ruski biznsimen, koji je izgradio luksuzni stambeno-poslovni kompleks od dvije višespratnice na brdu u Bečićima, od opštine naplaćuje potraživanja, nastala za vrijeme bivše opštinske vlasti.

Davidjukova firma je početkom maja naplatila prinudnim putem 570 hiljada eura, isto na osnovu presude Apelacionog suda. Sve je počelo 2014. kada građevinska kompanija sa opštinom zaključuje ugovor o vansudskom plaćanju komunalija i dogovora oko izgranje saobraćajnica, te potom i skupštinske odluke o razmjeni zemlje jer je put prešao preko Davidjukove parcele. Zastupnik Davidjukovih građevinskih kompanija “R.E.C.” i “BUIL´D” Nikola Zvicer potvrdio je „Vijestima“ da su prinudno naplatili 1,1 miliona eura, jer opština nije bila spremna na dogovor.

On je ranije objasnio “Vijestima” kako je došlo do problema i zbog čega je Davidjuk odustao od gradnje novog stambenog kompleksa, zbog prevare od strane Opštine.

„ Problem je nastao prije četiri godine kada su kompanije “R.E.C.” i “Buil´d” ustupile zemljište opštini Budva za izgradnju saobraćajnice S-40 i S-42, uz obavezu zamjene zemljišta na toj lokaciji kvadrat za kvadrat. Svim vlasnicima zemljišta kojima se zemlja izuzela za izgradnju saobraćajnice, na sastanku kod tadašnjih opštinskih rukovodioca, rečeno je isto, dobiće kvadrat za kvadrat, što je i učinjeno, izuzev za kompanije “Rec” i “Buil´d“, naglasio je Zvicer.

Dodao je da je Sekretarijat za zaštitu imovine pripremio odluku, koja nije uvažila dotadašnje dogovore.

„Bez upoznavanja vlasnika o donijetoj odluci, zemljište koje nam je oduzeto procjenjuju na iznos od 239 eura i 300 eura po kvadratu, dok zemljište koje su planirali dati u zamjenu procjenjuje na iznos od 395,51 euro po kvadratu, iz čega proizlazi da su firme “Buil´d” i “Rec” dužne platiti razliku u cijeni. Takvu odluku nijesmo mogli prihvatiti jer se smatramo prevarenim. U više navrata smo tražili odgovor i kod prethodnih i sadašnjih opštinskih struktura, sa pozivom na dogovor i na vanparnično rješenje po svim sporovima. Nikada, baš nikada nijesmo dobili bilo kakvu povratnu informaciju, a kamoli poziv na razgovor ili sastanak“, ističe Zvicer.

To je bio razlog da Davidjuk odustane od dalje gradnje.

Sve obaveze uredno izmirene

Zvicer je kazao da je Anatoli Davidjuk, uspješni strani investitor, koji je kao vlasnik dviju kompanija “Buil´d” i “REC” u Bečićima sagradio turističko-stambeni kompleks sa kompletnom infrastrukturom, saobraćajnice, most, regulaciju potoka i otpadnih voda, trafostanica i zavidno uređenje oko objekata. Za navedenu investiciju kompanija “Buil´d” izmirila je sve obaveze, kako prema opštini Budva, tako i prema lokalnim javnim preduzećima i to sve prije dobijanja građevinske dozvole.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *