Naslovne strane dnevnih novina za 15. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

U utorak biraju dva člana savjeta EKIP-ap

Skupštinski Odbor za ekonomiju u utorak će raspravljati o izboru dva člana Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i o prijedlogu državnog budžeta za narednu godinu. To je juče dogovoreno na sjednici na kojoj je Odbor podržao i predložio parlamentu da usvoji prijedloge finansijskih planova za narednu godinu šest regulatora EKIP, Agencije za nadzor osiguranja, Komisije za tržište kapitala, RAE, Agencije za ljekove i medicinska sredstva i Agencije za elektronskemedije.

Godišnja inflacija 1,7 odsto

Mjesečna inflacija u novembru iznosilaje 0,1 odsto, a godišnja 1,7 odsto, pokazuju podaci Monstata. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena povrća, mesa, mlijeka, sira i jaja, čvrstih goriva, kafe, ribe i morskih plodova, hljeba i žitarica.Vrijednost minimalne potrošačke korpe bila je 640 eura, 0,3 odsto više nego u oktobru. Izdaci za hranu bili su 261,3 eura, a za ostale proizvode i usluge 378.7 eura.

Nije došlo do povlačenja depozita

Uvođenje privremene uprave u IBM i Atlas banku nije imalo negativan efekat na stabilnost bankarskog sektora, budući daje prvi psihološki udar prošao bez posljedica i nije došlo do povlačenja depozita iz banaka, saopšteno je juče iz Udruženja banaka.

Dan

Cijene u novembru više za 0,1 odsto

Inflacija potrošačkih cijena na godišnjom nivou, prema harmonizovanom indeksu, u novembru je iznosila 1,7 odsto, a mjesečna 0,1 odsto, stoji u novim preliminarnim rezultatima Monstata. Nakon tri mjeseca deflacije, na rast cijena u proteklom mjesecu uticale su najviše cijene povrća, mesa, mlijeka, sira i jaja, zatim čvrstih goriva, kafe, ribe i morskih plodova, te hljeba i žitarica.

Struja od januara skuplja 0,2 odsto

Iako je gotovo bilo izvjesno da će EPCG tražiti povećanje cijene struje od 1. januara, u poslednji čas su se predomislili i odustali, ali će od 1. januara struja biti skuplja 0,2 odsto zbog povećanja regulatornog prihoda CEDIS-a i CGES-a Kada će EPCG tražiti povećanje cijene, koje će dovesti do maksimalnog poskupljenja od tri odsto, ostaje da se vidi. Dvije sedmice, odnosno 15 dana, prije nego nove cijene stupe na snagu, o tome će morati da obavijesti RAE

Cijena dizela ispod prosjeka

Cijena euraosupera 95 u Crnoj Gori je na nivou prosjeka u državama regiona, dok je euraodizel ispod prosječne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije. Ministarstvo je juče objavilo novi sedmični Bilten o cijenama naftnih derivata

Dnevne novine

EPCG nije zatražila poskupljenje struje

Elektroprivreda (EPCG) je odlučila da ne zatraži poskupljenje struje do šest odsto, što je prema Zakonu o energetici imala pravo. Rok za dostavljanje tog zahtjeva Regulatornoj agenciji za energetiku, istekao je danas.

Grant od 3,6 miliona za put ka Šćepan Polju

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva predstavilo je juče glavni projekat i tendersku dokumentaciju za rekonstrukciju magistralnog puta Šćepan Polje Plužine, koji je implementiran zahvaljujući međunarodnom grantu od 3,6 miliona eura.

Obustava isplata obveznica

Obveznice konvertovane devizne štednje i deviznih sredstava preko poslovnih banaka i Centralne banke Crne Gore (CBCG), neće biti isplaćivane od prvog do 28. januara naredne godine. Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, razlog za privremeni prekid je tehničke prirode, jer je neophodno konsolidovati podatke o obavljenim isplatama.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *