Završeno snimanje oko 50 odsto ukupne površine blokova, nema negativnog uticaja na biodiverzitet

Dodajte komentar

Brod za 3D seizmičko istraživanje podmorja Polar Empress, kompanije Shearwater, do sada je završio snimanje oko 50 odsto ukupne površine blokova u crnogorskom podmorju, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

“Od početka snimanja 19. novembra do ponedjeljka brod je završio snimanje oko 600 kilometara kvadratnih, odnosno oko 50 odsto ukupne površine blokova četiri, pet, devet i deset u crnogorskom podmorju”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da je prošle sedmice završeno 3D seizmičko snimanje oko 25 odsto ukupne površine blokova.

“Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine se sprovode u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu”, poručili su iz Uprave.

Licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača, koji se nalaze na brodu Polar Empress, do sada nijesu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj 3D snimanja na biodiverzitet mora.

“Tokom prošle sedmice posmatrači su u sigurnosnoj zoni u radijusu od 700 metara od broda uočili prisustvo morske kornjače”, dodaje se u saopštenju.

Tom prilikom su ispoštovane sve mjere zaštite morskog biodiverzita date Elaboratom procjene uticaja na životnu sredinu, odnosno došlo je do potpune obustave seizmičkog snimanja tokom perioda od oko 40 minuta.

“Prema stručnoj procjeni licenciranih posmatrača, imajući u vidu da se brod sve vrijeme kreće poznatom brzinom, deifnisano je vrijeme potrebno da kornjača napusti sigurnosnu zonu. Nakon toga sprovedena je procedura ‘soft start’ i nastavljeno je sa akvizicijom podataka”, rekli su iz Uprave.

Sprovođenje tih mjera izazvalo je kašnjenje u seizmičkom snimanju, za čiju nadoknadu je bilo potrebno skoro osam sati.

U istom periodu licencirani posmatrači su opremom za pasivni akutički monitoring registrovali prisustvo delfina, koji je bio na udaljenosti većoj od 700 metara, odnosno van sigurnosne zone.

U tom slučaju posebne mjere nijesu bile neophodne.

Iz Uprave su naveli da će 3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja trajati 34 dana rada, ukoliko sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole.

Istraživanje na blokovima obavlja kompanija Shearwater za potrebe koncesionara Eni i Novatek. Istraživanje se obavlja u skladu sa ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *