Skok cijene nafte

Dodajte komentar

Cijene nafte nastavile su da rastu posle dvomjesečnog pada koji je standardnu naftu u međunarodnoj trgovini oborio s preko 85 dolara na 60 dolara po barelu.

Rast cijena nafte posle dvomjesečnog pada sugeriše da investitori misle da će naftni kartel OPEK i države koje sarađuju s njim, među kojima je Rusija, dogovoriti smanjenje proizvodnje, naveo je Asošiejted pres.

Predstavnici zemalja proizvođača nafte sastaće se u četvrtak u Beču. Analitičari predviđaju da će dogovoriti smanjenje od makar milion barela dnevno u nastojanju da povećaju cijene.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojačao je očekivanja da bude takvog dogovora kada je na samitu G20 krajem prošle nedjelje rekao da su se Rusija i Saudijska Arabija dogovorile da produže pokušaj Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da se uravnoteže ponuda i tražnja.

Cijene sirove nafte pale su u oktobru i nastavile pad u novembru zbog većeg snabdjevenosti i strahova da bi slabiji rast globalne privrede mogao smanjiti tražnju za energentima. Cijena nafte pale su 22 odsto u novembru.

Juče su američka laka nafta i nafta brent poskupjeli oko četiri odsto na 52,95 dolara po barelu i 61,69 dolara po barelu. Danas su cijene u porastu od oko 1,8 odsto.

Analitičari su promjenu pripisali primirju u trgovinskom sporu SAD i Kine. To je podstaklo nade da će, s obustavljanjem uvođenja daljih carina, kratkoročni ekonomski rast i tražnja za energentima biti jači nego što se strahovalo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *