CBCG: Ukupna aktiva banaka na kraju trećeg kvartala 4,41 milijardu eura

Dodajte komentar

Danas je održana 42. sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost, kojom je predsjedavao dr Radoje Žugić, guverner Centralne banke i predsjedavajući Savjeta. Sjednici su prisustvovali i ostali članovi Savjeta: Darko Radunović, ministar finansijai Zoran Đikanović, predsjednik Komisije za tržište kapitala. Po pozivu, sjednicama Savjeta prisustvuje Predrag Marković, direktor Fonda za zaštitu depozita.

Na današnjoj sjednici razmatrana je Informacija o stanju finansijske stabilnosti za treći kvartal 2018. godine, kao i tekuća pitanja iz domena nadležnosti Savjeta.

Razmatrajući međunarodno makroekonomsko okruženje, konstatovano je da je nastavljen kontinuitet pozitivnih kvartalnih stopa rasta BDP-a u eurozoni, iako je stopa od 0,2%, koliko je iznosio ekonomski rast u eurozoni u trećem kvartalu, najniža u posljednje četiri godine. Na takav pokazatelj značajno je uticala negativna stopa rasta Njemačke, kao najveće ekonomije eurozone (-0,2%). S druge strane, ekonomija SAD je u trećem kvartalu ostvarila rast od 3,5% u odnosu na prethodni kvartal. Rast američke ekonomije je, tokom posljednja dva kvartala, bio najviši još od 2014. godine.

“Što se domaćeg makroekonomskog okruženja tiče, ekonomski pokazatelji za devet mjeseci 2018. godine takođe ukazuju na nastavak pozitivnih kretanja iz prethodne godine. Najveći rast zabilježen je u sektoru industrijske proizvodnje, koja je 24,4% veća u odnosu na isti period prošle godine. Povećan je i promet robe u trgovini na malo (4,3%), broj dolazaka turista (12,4%), kao i obim i vrijednost građevinskih radova (31,5%)”, naveli su iz Centralne banke nakon sjednicec.

Konstatovani su pozitivni trendovi i kod određenih fiskalnih indikatora. Tako su izvorni prihodi budžeta za devet mjeseci 2018. godine, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, za 14,1% viši u odnosu na uporedni period prošle godine. Što se budžetskih rashoda tiče, oni su za 6,3% viši u odnosu na isti period prethodne godine (kao posljedica veće realizacije kapitalnog budžeta u tekućoj godini), dok su 5,8% niži u odnosu na plan.

Konstatovano je da indikatori stabilnosti i kvaliteta poslovanja na bankarskom, tržištu osiguranja i kapitala imaju pozitivne tendencije.

“Ukupna aktiva banaka je, na kraju trećeg kvartala 2018. godine, iznosila 4,41 milijardu eura i ostvarila je rast od 2,4% na kvartalnom nivou. Ukupni krediti su tokom trećeg kvartala 2018. godine porasli 2%, a depoziti 3,3%. Učešće nekvalitetnih kredita i potraživanja u ukupnim kreditima i potraživanjima je na kraju trećeg kvartala 2018. iznosilo 6,7%, što je manje u odnosu na prethodni kvartal za 0,3 p. p. I pored trenda smanjivanja, nivo nekvalitetnih kredita kod jednog broja pojedinačnih banaka još uvijek predstavlja izazov i potrebno je intenzivirati mjere u pravcu njihovog rješavanja”, navodi se u saopštenju CBCG.

Na osnovu analize uticaja svih pomenutih faktora na stanje ukupne privredne stabilnosti, sa posebnim akcentom na stabilnost finansijskog sistema, Savjet je zaključio da je finansijski sistem relativno stabilan i da su prisutni rizici umjerenog intenziteta.

Članovi Savjeta su razmatrali i ostala pitanja iz domena svoje nadležnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *